Στα 4,5 δισ. ευρώ ανέρχεται η έκθεση του αλβανικού τραπεζικού τομέα στο δημόσιο χρέος

Στα 4,5 δισ. ευρώ ανέρχεται η έκθεση του αλβανικού τραπεζικού τομέα στο δημόσιο χρέος

Οι επενδύσεις του αλβανικού τραπεζικού τομέα στο χρέος της αλβανικής κυβέρνησης συνεχίζουν να αυξάνονται και έχουν φτάσει την αξία των 507 δισ. λεκ ή περίπου 4,5 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Η Τράπεζα της Αλβανίας αναφέρει ότι η αξία των αλβανικών κρατικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών έχει αυξηθεί κατά 5,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο τραπεζικός τομέας είναι ο κύριος χρηματοδότης του χρέους της αλβανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας, στα μέσα του τρέχοντος έτους οι εμπορικές τράπεζες έχουν περίπου το 54% της συνολικής αξίας των τίτλων εσωτερικού χρέους.

Οι τράπεζες έχουν αυξήσει ταυτόχρονα την έκθεση σε χρεόγραφα σε λεκ και ξένο νόμισμα. Η αξία των ομολόγων και των ομολόγων σε λεκ στο τέλος του τριμήνου έφτασε τα 425,6 δισ. λεκ ή 3,8 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 6,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Πέρυσι, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν ραγδαία. Αυτή η αύξηση τα έκανε πιο ελκυστικά για τους ιδιώτες επενδυτές, αλλά προκάλεσε κάποια αβεβαιότητα στους θεσμικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών.

Οι προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των αποδόσεων οδήγησαν τις τράπεζες να διατηρήσουν διστακτικές θέσεις το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ιδίως όσον αφορά τις επενδύσεις σε μακροπρόθεσμα μέσα. Αυτό έκανε τις τράπεζες να προτιμούν ιδιαίτερα τα γραμμάτια του δημοσίου και στο σύνολό τους η έκθεσή τους στο δημόσιο χρέος σε λεκ συνέχισε να αυξάνεται.

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες συνέχισαν να αυξάνουν τις επενδύσεις σε χρέος σε ξένο νόμισμα, το οποίο αποτελείται από ευρωομόλογα της αλβανικής κυβέρνησης. Οι κρατικοί τίτλοι σε ξένο νόμισμα στον ισολογισμό του τραπεζικού κλάδου έφτασαν την αξία των 81,4 δισ. λεκ ή, 738 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Στο επενδυτικό νόμισμα, η ανάπτυξη ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αλλά αυτή η ανάπτυξη συρρικνώθηκε στατιστικά λόγω της ανατίμησης του λεκ στη συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ.

Οι τράπεζες ήταν από τους πιο ενδιαφερόμενους επενδυτές σε ευρωομόλογα που εκδόθηκαν από την αλβανική κυβέρνηση. Εκτός από το μερίδιο που αγόρασαν στην πρωτογενή αγορά, αύξησαν περαιτέρω τις επενδύσεις τους μέσω αγορών στη δευτερογενή αγορά.

Οι τίτλοι του αλβανικού δημοσίου αποτελούν ήδη το 26,6% του συνόλου του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, σημειώνοντας ελαφρά άνοδο από το επίπεδο του 26,5% που καταγράφηκε.

Το δάνειο για τον ιδιωτικό τομέα παραμένει ο βασικός πυλώνας στη δομή του ισολογισμού του αλβανικού τραπεζικού τομέα. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους, το δανειακό χαρτοφυλάκιο αποτελούσε το 39,3% του συνόλου του ενεργητικού.

Ωστόσο, το μερίδιο των πιστώσεων στον ισολογισμό έχει υποχωρήσει από το επίπεδο του 39,9% που κατείχε ένα χρόνο πριν. Αυτό οφείλεται κυρίως στη συρρίκνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου, από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ως αποτέλεσμα της μείωσης των νέων δανείων.

Επίσης, η εξέλιξη αυτή επηρεάστηκε εν μέρει από την επίδραση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, αφού πέρυσι σημειώθηκε σημαντική αύξηση του δανεισμού σε ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου