McGonical: Οι δουλειές με τους Ρώσους και οι σχέσεις με την Αλβανία

McGonical: Οι δουλειές με τους Ρώσους και οι σχέσεις με την Αλβανία

Οι υποτιθέμενες παράνομες συναλλαγές του Charles McGonigal στην Αλβανία —και αυτές με έναν διαβόητο Ρώσο ολιγάρχη υπό την έγκριση των ΗΠΑ— έχουν βάλει το FBI σε πολιτικό στόχαστρο.

Η Aleksandra Fokina μόλις είχε ολοκληρώσει αυτό που θεωρούσε «ονειρική πρακτική» στη Νέα Υόρκη και ήταν ενθουσιασμένη που είπε στους φίλους της τα πάντα.

«Έμπλεξα σε τρελά, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα και δύσκολα θέματα», έγραψε η Ρωσίδα φοιτήτρια στη σελίδα της στο Facebook στα τέλη Ιουλίου 2018.

«Η εμπειρία της εργασίας στον τομέα της αντιτρομοκρατίας ήταν κάτι εντελώς νέο και μοναδικό. Αυτό περιελάμβανε πληροφορίες, συζητήσεις και φυσικά ατελείωτες σελίδες ανάλυσης», προσθέτει.

Η Fokina, η οποία είπε ότι φιλοδοξούσε να εργαστεί στα Ηνωμένα Έθνη, μπορεί να μην είχε εξασφαλίσει ποτέ τη δουλειά χωρίς τη βοήθεια υψηλού επιπέδου σύνδεσης με τον Charles McGonigal, ειδικό πράκτορα υπεύθυνο για αντικατασκοπεία για το γραφείο του FBI στη Νέα Υόρκη.

Τον Ιανουάριο, ο McGonigal κατηγορήθηκε για ομοσπονδιακές κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων και ψευδείς δηλώσεις. Ο McGonigal δήλωσε αθώος και κρατείται ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης.

Είναι ένας από τους υψηλότερους αξιωματούχους του FBI που έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα και η υπόθεσή του έχει προβληματίσει βαθιά τους επαγγελματίες της εθνικής ασφάλειας, δεδομένης της εξαιρετικής πρόσβασης που είχε σε ευαίσθητα κυβερνητικά μυστικά.

Ένα 22χρονο μέλος του FBI, ο McGonigal ήταν ο κορυφαίος κυνηγός κατασκόπων σε μια πόλη γεμάτη ξένους πράκτορες.

Το 2018, ένας Ρώσος συνεργάτης φέρεται να ζήτησε από τον McGonigal να βοηθήσει στην εξασφάλιση πρακτικής άσκησης στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης για τη Fokina για λογαριασμό του πατέρα της, Yevgeny Fokin. Οι εισαγγελείς σημείωσαν ότι ο Φόκιν «φημολογείται στα δημόσια μέσα ενημέρωσης ότι ήταν αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών».

Ο Φόκιν, ο οποίος δεν κατονομάζεται στο κατηγορητήριο, αλλά ταιριάζει με την περιγραφή μιας φιγούρας που αναφέρεται ως «Πράκτορας-1», φέρεται να συνέχισε να συνεργάζεται με τον ΜακΓκόνιγκαλ για να βοηθήσει το αφεντικό του, Όλεγκ Ντεριπάσκα, έναν διαβόητο Ρώσο ολιγάρχη και σύμμαχο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι μετά τη συνταξιοδότηση από το FBI το 2018 σε ηλικία 50 ετών, ο McGonigal πληρώθηκε με δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να βοηθήσει παράνομα να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Deripaska το 2018.

Από τη σύλληψη του McGonigal, πολιτικοί και στα δύο άκρα του αμερικανικού πολιτικού φάσματος έχουν εκμεταλλευτεί την υπόθεσή του ως απόδειξη των υπαρχουσών απόψεών τους για το FBI. Για ορισμένους, η υπόθεση McGonigal επιβεβαιώνει ότι το FBI είναι η εμπροσθοφυλακή ενός διεφθαρμένου βαθέως κράτους, μιας υπηρεσίας αποστάτης που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εδώ και χρόνια έλεγε ότι θα αποκάλυπτε.

Άλλοι βλέπουν στο McGonigal σκοτεινές ενδείξεις ρωσικής επιρροής στα υψηλότερα επίπεδα της αμερικανικής κυβέρνησης ή ακόμη και ένα πιθανό εργαλείο που χρησιμοποιείται από πράκτορες του FBI για να βοηθήσουν στην εκλογή του Τραμπ ως προέδρου το 2016.

«Μια βαθύτερη εξέταση των περιπετειών του McGonigal αποκαλύπτει μια άγρια ιστορία, αλλά λίγες σαφείς απαντήσεις μέχρι στιγμής».

Μερικές φορές φαίνεται ότι ενήργησε τόσο υπέρ όσο και κατά των ρωσικών συμφερόντων. Τα υποτιθέμενα εγκλήματα του McGonigal μπορεί τελικά να αποκαλύψουν περισσότερα για τις συγκρούσεις συμφερόντων που αντιμετωπίζουν οι πράκτορες καθώς προσπαθούν να επωφεληθούν από την κυβερνητική τους καριέρα.

Σχέσεις στην Αλβανία

Μέχρι τη στιγμή που φέρεται να άρχισε να εργάζεται για έναν Ρώσο ο οποίος βρισκόταν υπό τις αμερικανικές κυρώσεις εκείνη την εποχή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ΜακΓκόνιγκαλ είχε ήδη άλλες μυστικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας και έναν πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών, Αλβανό.

Η σχέση του McGonigal με την Αλβανία φέρεται να ξεκίνησε ενώ εργαζόταν ακόμη για το FBI, ένα ιδιαίτερο σημείο ανησυχίας για τους πρώην συναδέλφους του.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2017, ο McGonigal διατηρούσε σχέση με έναν άνδρα από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος γεννήθηκε στην Αλβανία και είχε εργαστεί για τις αλβανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεκαετίες παλιότερα.

Το κατηγορητήριο δεν αναφέρει το όνομα του άνδρα, αλλά η περιγραφή ταιριάζει με τον Άγκρον Νέζα, για τον οποίο τα αλβανικά εταιρικά αρχεία δείχνουν ότι συνεργάστηκε με τον McGonigal το 2019 μετά την αποχώρηση του McGonigal από το FBI. Ο Neza δεν απάντησε σε πολλά μηνύματα, αλλά μια έκδοση του Euronews Albania δείχνει ότι ο Neza είχε χαρακτηρίσει τον McGonigal φίλο και παραδέχτηκε ότι του είχε δώσει χρήματα και συμμετείχε σε ορισμένες από τις συναντήσεις του με Αλβανούς αξιωματούχους.

Ο ΜακΓκόνιγκαλ ζήτησε από τον Νέζα χρήματα — και ο Νέζα συμφώνησε και θα τον πλήρωνε «σιγά σιγά», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες ταξίδεψαν μαζί στην Αλβανία τον Σεπτέμβριο του 2017, όπου συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, αναφέρεται περαιτέρω στο κατηγορητήριο. Ο McGonigal, ο οποίος εργαζόταν ακόμα για το FBI εκείνη την εποχή, έδωσε στον πρωθυπουργό αναμνηστικά δώρα και τον προειδοποίησε να μην χορηγεί επικερδείς άδειες γεωτρήσεων σε εταιρείες πετρελαίου που ήταν μέτωπα για τα ρωσικά συμφέροντα. Ενώ ο McGonigal φαινόταν να ενεργεί στο ρόλο του ως αξιωματικός αντικατασκοπείας κατά της ρωσικής επιρροής, οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι, στην πραγματικότητα, ο Neza και ένας άλλος Αλβανός που συνεργαζόταν με τον McGonigal, ο οποίος προσδιορίστηκε από τους εισαγγελείς ως άτυπος σύμβουλος του Rama, είχαν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα (κοιτάσματα πετρελαίου).

Κατά την επιστροφή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Neza έδωσε στον McGonigal 80.000 δολάρια ενώ οι δυο τους κάθονταν σε ένα αυτοκίνητο σταθμευμένο έξω από ένα εστιατόριο του Μανχάταν. Ο Νέζα του έδωσε σύντομα άλλες δύο δόσεις μετρητών στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ, συνολικά 225.000 $ — χρήματα που ο ΜακΓκόνιγκαλ είπε στον Νέζα ότι θα έδινε.

Πριν αποσυρθούν από το FBI το 2018, το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι ο McGonigal και ο Neza συναντήθηκαν επανειλημμένα με τον Ράμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αλβανία, μεταξύ άλλων για δείπνο στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο του 2018.

Οι κατηγορίες εναντίον του McGonigal στην Αλβανία περιπλέκουν κατά κάποιο τρόπο μια απλή αφήγηση ενός αξιωματούχου του FBI που έγινε Ρώσος πράκτορας, τον οποίο ορισμένοι επέκριναν περισσότερο, ειδικά όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι κατηγορίες για τη δουλειά του για τον Deripaska.

Ο ΜακΓκόνιγκαλ κατηγορείται ότι πήρε χρήματα για να προωθήσει τα συμφέροντα του Ράμα, ενώ ορισμένοι δυτικοί αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες για τα ρωσικά συμφέροντα που προσπαθούν να επηρεάσουν τους αντιπάλους του πρωθυπουργού εναντίον της χορήγησης προσοδοφόρων αδειών γεώτρησης σε εταιρείες πετρελαίου που αποτελούσαν μέτωπα για τα ρωσικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο McGonigal ενθάρρυνε το FBI να ξεκινήσει μια ποινική έρευνα το 2018 για ένα Αμερικανό λόμπι που ενεργούσε για λογαριασμό του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, της κύριας αντιπολίτευσης στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα. Ορισμένες από τις πληροφορίες εναντίον του λομπίστα, λένε οι εισαγγελείς, προέρχονταν από τον Νέζα και προέρχονταν από το γραφείο του Ράμα.

Το άτομο δεν κατονομάζεται στο κατηγορητήριο, αλλά φαίνεται να ταιριάζει με τον λομπίστα και πρώην στέλεχος των Ρεπουμπλικανών στο Καπιτώλιο, Νικ Μούζιν, ο οποίος επίσης στοχοποιήθηκε στην ίδια υπόθεση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου