Ο Skerdjan Dhuli, συνεργάτης του Φρέντη Μπελέρη, σχολίασε επί του θέματος της παρακρατικής σύλληψης του τελευταίου, τονίζοντας πως στόχος του Έντι Ράμα, είναι να μετατρέψει την κατάσταση σε εθνικό ζήτημα.
«Η φιγούρα του κ. Μπελέρη δεν είναι μόνο ιδιαίτερα σεβαστή από την κοινότητα της Χειμάρρας, αλλά και από τις δύο κοινότητες, ελληνική και αλβανική.
Είναι πολύ σεβαστό πρόσωπο και δεν είναι τυχαίο ότι είναι ο νικητής των αυτοδιοικητικών εκλογών της 14ης Μαΐου στον δήμο Χειμάρρας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι πολίτες ολόκληρου του Δήμου ψήφισαν το πρόσωπο του και το πολιτικό του σχέδιο για την ανάπτυξη του δήμου, για επενδύσεις στα χωριά του δήμου, για τα αναπτυξιακά έργα αυτής της περιοχής. Οι πολίτες έχουν δει στον κ. Μπελέρη όλα τα σωστά προσόντα ενός τοπικού αξιώματος, δηλαδή ενός δημάρχου».
Γιατί έγινε η σύλληψή του δύο μέρες πριν τις εκλογές;
«Για αρκετές μέρες παρακολουθούσαμε τον Πρωθυπουργό της χώρας να χρησιμοποιεί πολύ επιθετική γλώσσα, χωρίς στοιχεία και εντελώς λανθασμένα απευθυνόμενος στον κ. Μπελέρη και σε όλη τη συμμαχία της αντιπολίτευσης στον δήμο Χειμάρρας. Δεν είναι τυχαίο. Φυσικά, πολύ υψηλά πελατειακά και διεφθαρμένα συμφέροντα παίζουν στον δήμο Χειμάρρας. Μιλάμε για έναν δήμο όπου το κύριο πρόβλημα είναι το περιουσιακό πρόβλημα, δηλαδή η υφαρπαγή περιουσιών από άτομα με πολιτική και οικονομική εξουσία που υποστηρίζονται από ένα μέρος της πολιτικής των Τιράνων και προστατεύονται άμεσα από τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος μετέτρεψε τον πολιτικό αγώνα του Δήμου σε μια διόλου πολιτική, καθόλου κανονική και καθόλου δημοκρατική μάχη. Η πολιτική μάχη στη Χειμάρρα έγινε εκτός των πολιτικών κανόνων. Η σύλληψη δύο μέρες πριν τις εκλογές είναι σκόπιμη και έγινε με σκοπό να εκβιάσουν τους ψηφοφόρους του κ. Μπελέρη, να μην ψηφίσουν τον κ. Μπελέρη λόγω της ιδέας ότι κάποια στιγμή ο κ. Μπελέρη δεν ήταν πλέον ελεύθερος».
Γιατί πήρε τέτοιες διαστάσεις το θέμα;
Ο δήμος Χειμάρρας έχει εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Όχι τόσο πολιτικά, γιατί είναι ένας μικρός δήμος με 21.000 ψηφοφόρους στη λίστα και ψήφισαν συνολικά 8.000 άτομα, αλλά είναι ένας εξαιρετικά οικονομικά ωφέλιμος δήμος. Ο δήμος της Χειμάρρας διαχειρίζεται το πιο όμορφο κομμάτι του αλβανικού τουρισμού. Διαχειρίζεται το 70% του Ιονίου και τα διεφθαρμένα και πελατειακά συμφέροντα σε αυτόν τον δήμο είναι μεγάλα, γιατί η ληστεία ακινήτων έχει γίνει η «αγορά» εδώ και πολλά χρόνια. Ο κ. Μπελέρης συνελήφθη επειδή ήταν νικητής. Αν δεν είχε την υποστήριξη που είχε, χωρίς αμφιβολία ούτε τον πρωθυπουργό Ράμα θα τον ενδιέφερε μια τέτοια σύγκρουση. Όμως η σύγκρουση έγινε γεγονός τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε επί τόπου και από τις δημοσκοπήσεις του για τη στήριξη του κ. Μπελέρη και τη διαφαινόμενη νίκη του. Και επέλεξε τον δρόμο, που είναι εντελώς λάθος, να κρατήσει τον δήμο με το ζόρι.
Αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα στην Αλβανία και όχι μόνο. Ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει η Αλβανία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δικαιοσύνη στην Αλβανία ελέγχεται από τον πρωθυπουργό από την αρχή μέχρι το τέλος, όπως όλα τα άλλα θεσμικά όργανα. Αυτή η ενέργεια θα οδηγήσει την Αλβανία σε αποκλεισμό στο δρόμο προς Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Εάν είμαστε στην ΕΕ, θα παρακολουθούμαστε και αυτού του είδους οι καταχρήσεις θα παρακολουθούνται. Άρα, ο Ράμα έχει όλους τους μηχανισμούς στα χέρια του, οπότε κάνει ό,τι θέλει.
Στην ΕΕ αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί. Η παρακολούθηση θα είναι πολύ σημαντική για τους Αλβανούς.
Η πολιτικά στημένη σύλληψη, όλος ο φάκελος με όσα νομικά και πολιτικά σημεία έχει, έχει και το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ως θέμα πέρα από την Αλβανία. Δεν συνελήφθη απλώς ο Φρέντης Μπελέρης, αλλά η εκλογική διαδικασία δέχθηκε επίθεση, το δικαίωμα του λαού να ψηφίσει. Σχηματίστηκε ένας πολιτικός φάκελος για να κάνει τον κ. Μπελέρη να εγκαταλείψει την κούρσα. Άρα, η ουσία της δημοκρατίας έχει παραβιαστεί, για να παραμείνει η Χιμάρα πολιτική ιδιοκτησία του Ράμα, για να συνεχιστεί η λεηλασία της περιουσίας, γι' αυτό κάνει τόσο μεγάλο αγώνα.
Φυσικά, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον παρακολουθούν στενά το θέμα και επειδή οι ελευθερίες και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα έχουν δεχτεί επίθεση, αυτό θα κοστίσει στην Αλβανία.
Όσον αφορά τις σχέσεις με το ελληνικό κράτος, ο πρωθυπουργός έχει παίξει το χαρτί του εθνικισμού για να κερδίσει κάποιες ψήφους από τους Αλβανούς εθνικιστές ριζοσπάστες. Έτσι, επέλεξε να επιδεινώσει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει όρια για τον λαϊκισμό του, είναι αρκετά λαϊκιστής.
Σχόλια