Συνεισφορά και του Ην. Βασιλείου στην αποστολή της KFOR στο Κόσοβο

Συνεισφορά και του Ην. Βασιλείου στην αποστολή της KFOR στο Κόσοβο

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να συνεχίσει να συνεισφέρει στην αποστολή της Δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) τουλάχιστον μέχρι το 2026, δήλωσε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων James Heappey κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κόσοβο αυτή την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πρίστινα, όπου ο Heappey συναντήθηκε με την Πρόεδρο Vjosa Osmani, τον Πρωθυπουργό Albin Kurti και τον Υπουργό Άμυνας Armend Mehaj και επανέλαβε την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Κοσσυφοπέδιο ως σημαντικό εταίρο, αφού ήταν το πρώτο που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του το 2008.

«Ήταν χαρά μου να συναντηθώ σήμερα με την πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου και να ανακοινώσω την περαιτέρω δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Η επέκταση της δέσμευσής μας στην KFOR υπογραμμίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας για την υποστήριξη της ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Heappey.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συμβάλει καθοριστικά στη δύναμη του ΝΑΤΟ υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών από τότε που εισήλθε για πρώτη φορά στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 ως ειρηνευτική δύναμη για να φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα μετά τη σύγκρουση της δεκαετίας του 1990. Οι συνεισφορές στις υπηρεσίες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης είναι συνεχείς για την παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για όλο τον πληθυσμό.

Η KFOR είναι ο κύριος πάροχος ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο και αριθμεί στρατεύματα από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Τουρκία, η Πολωνία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η βρετανική συμβολή περιλαμβάνει ένα τάγμα μεγέθους τάγματος υψηλής ετοιμότητας Στρατηγικής Εφεδρείας που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είναι έτοιμο να αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η δύναμη του ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε μετά τις 78ήμερες αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά του καθεστώτος του Slobodan Milosevic με στόχο τον τερματισμό της βίας στο Κοσσυφοπέδιο εν μέσω του πολέμου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας το 1998-1999.

Οι αρχικοί στόχοι της KFOR ήταν να αποτρέψει την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών, να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον και να διασφαλίσει τη δημόσια ασφάλεια και τάξη, να αποστρατιωτικοποιήσει τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, να υποστηρίξει τη διεθνή ανθρωπιστική προσπάθεια και να συντονιστεί με τη διεθνή πολιτική παρουσία.

Σήμερα, η δύναμη συνεχίζει να συμβάλλει στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και της ελευθερίας μετακίνησης, καθώς και στην παρακολούθηση των εντάσεων που υποβόσκουν στη χώρα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου