Εσκομπάρ: Κόσοβο και Σερβία να εφαρμόσουν τη συμφωνία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

Εσκομπάρ: Κόσοβο και Σερβία να εφαρμόσουν τη συμφωνία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, εκτίμησε ότι η συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας είναι ένα «μεγάλο επίτευγμα» και ότι αντιπροσωπεύει ένα «ιστορικό βήμα προς τα εμπρός» για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Ο Εσκομπάρ είπε ότι «δεν βλέπει κανένα λόγο» γιατί η συμφωνία για τα υπόλοιπα ζητήματα δεν μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Όπως είπε, στη Σερβία υπάρχουν κάποια στοιχεία που πρέπει να συμπληρωθούν όσον αφορά την αναγνώριση πινακίδων αυτοκινήτων, ταυτοτήτων και κάποια άλλα.

«Το Κόσοβο αναμένεται επίσης να σχηματίσει τον Σύνδεσμο δήμων με σερβική πλειοψηφία. Λυπούμαστε, αυτό δεν είναι αναμονή. Είναι υποχρέωση», είπε ο Εσκομπάρ.

Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν αυτές οι διαδικασίες να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό. «Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», είπε ο Εσκομπάρ. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία των δύο πλευρών είναι νομικά δεσμευτική και ότι πλέον το ερώτημα είναι πώς θα εφαρμοστεί πλήρως. Ο Εσκομπάρ είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti και ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić «μπορούν να δείξουν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος για να κάνουν τα σωστά βήματα». Στις 27 Φεβρουαρίου Κόσοβο και Σερβία κατέληξαν στη Συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων στις Βρυξέλλες, ενώ στις 18 Μαρτίου στην Οχρίδα συμφώνησαν το παράρτημα για την εφαρμογή του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου