Πρόταση Βουλγαρίας: Να διαχωριστεί η ενταξιακή πορεία των Τιράνων από τα Σκόπια

Πρόταση Βουλγαρίας: Να διαχωριστεί η ενταξιακή πορεία των Τιράνων από τα Σκόπια

Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να διαχωριστούν στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας Ηλιάνα Ιότοβα. Σύμφωνα με αυτήν, η Βουλγαρία δεν έχει επί του παρόντος απαιτήσεις από την Αλβανία, είναι πολύ μπροστά και μπορεί να ανοίξει μια διακυβερνητική διάσκεψη για να δώσει την πραγματική έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Βουλγαρία δεν θα ψηφίσει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία έως ότου συμπεριληφθούν οι Βούλγαροι στο σύνταγμα αυτής της χώρας, υπογράμμισε η Ιότοβα. Δεν πρόκειται μόνο για την ένταξη, αλλά και για έναν πολύ αυστηρό έλεγχο του σεβασμού όλων των δικαιωμάτων, όπως ισχύει για όλους τους άλλους πολίτες στη Βόρεια Μακεδονία.

«Εδώ θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί έχουμε και υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Από την αναγνώριση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας έως το 2021, όταν ο Πρόεδρος Rumen Radev έθεσε για πρώτη φορά έντονα το ζήτημα των βουλγαρικών δικαιωμάτων εκεί, υπάρχουν ορισμένα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων διμερών συμφωνιών και συμβάσεων, όπου το θέμα των βουλγαρικών δικαιωμάτων δεν καλύπτεται στο όλα, σε καμία περίπτωση», υποστήριξε η Ιότοβα.

Πρόσθεσε ότι αυτό το θέμα λείπει επίσης από τη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Θέλησης και Συνεργασίας του 2017. Αυτό το λάθος πρέπει να διορθωθεί και η Βουλγαρία έχει πολλούς μοχλούς εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται σε καθεστώς μετα-παρακολούθησης και αυτό το θέμα πρέπει να βρει τη θέση του και εκεί», είπε η Ιότοβα.
Η Ιότοβα είπε ότι η θέση της Βουλγαρίας είναι αρκετά ισχυρή, αλλά χρειάζεται περαιτέρω διάδοση και υπεράσπιση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου