Αύξηση των δανείων για ακίνητα στην Αλβανία - Μείωση δανείων για κατανάλωση

Αύξηση των δανείων για ακίνητα στην Αλβανία - Μείωση δανείων για κατανάλωση

Η συνεχόμενη επέκταση των δανείων για την αγορά κατοικίας αντιστάθμισε την ταχεία επιβράδυνση των δανείων για κατανάλωση στις αλβανικές οικογένειες.

Οι αναλύσεις της Τράπεζας της Αλβανίας δείχνουν ότι τα δάνεια για ιδιώτες παρουσίασαν μικρή επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, 14,5%.

Η αύξηση των δανείων για ιδιώτες συνέχισε να υποστηρίζεται από τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία αυξήθηκαν κατά 17,3% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Η επέκταση των πιστώσεων προς ιδιώτες αυτό το τρίμηνο αφορούσε τη χρηματοδότηση για αγορές κατοικιών, αντανακλώντας αφενός την αύξηση του δανείου που απαιτείται για χρηματοδότηση υπό τις συνθήκες της ραγδαίας αύξησης των τιμών των κατοικιών και αφετέρου, ο δανεισμός συντηρεί τις τράπεζες αντανακλώντας τον αυξημένο ανταγωνισμό για πελάτες υψηλού εισοδήματος.

Το έτος 2022 χαρακτηρίστηκε από την ταχεία αύξηση των τιμών των κατοικιών και από την υψηλή ζήτηση ιδιωτών για την αγορά τους για επενδυτικούς σκοπούς. Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες, υπό συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού και για να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα που προκαλεί η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων, εισήγαγαν στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα χρόνια στο τέλος του έτους. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσφορών, οι εξελίξεις του πρώτου τριμήνου έφεραν και αυξημένη ζήτηση.

Η αύξηση της πίστωσης σε ξένο νόμισμα ήταν ταχύτερη από αυτή σε λεκ, η οποία ακολούθησε επιβραδυντική τάση από το καλοκαίρι του περασμένου έτους. Οι ρυθμοί ανάπτυξής της επιβραδύνθηκαν στο 9,9% το πρώτο τρίμηνο από ένα μέσο επίπεδο 13,4% το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Η επιβράδυνση αυτή αντισταθμίστηκε κάπως από την ταχεία επέκταση σε ξένο νόμισμα, η οποία για την ίδια περίοδο σημείωσε ετήσια αύξηση 22,8% σε σύγκριση με 19% το τελευταίο εξάμηνο του 2022.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου