27 εκατ. ευρώ ο συνολικός απολογισμός των εκλογών στην Αλβανία

27 εκατ. ευρώ ο συνολικός απολογισμός των εκλογών στην Αλβανία

Η τεχνολογία γίνεται όλο και σημαντικότερο μέρος των εκλογών στην Αλβανία, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην οργάνωσή τους.

Καθυστερήσεις 1-3 ώρας αντιμετώπισαν οι πολίτες την Κυριακή στα εκλογικά τμήματα λόγω προβλημάτων με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση.

Από το 2021 ξεκίνησε η εφαρμογή των ηλεκτρονικών συσκευών αναγνώρισης στην Αλβανία, ενώ από το 2022 η καινοτομία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και καταμέτρησης. Ξεκινώντας από τα ψηφοδέλτια μέχρι το σύστημα καμερών, τα εκλογικά τμήματα και τους παρατηρητές στα τραπέζια καταμέτρησης, οι εκλογές στην Αλβανία γίνονται όλο και πιο ακριβές.

Τα κονδύλια του προϋπολογισμού για μισθούς και ασφάλειες για την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ήταν 1,209,078 ευρώ, ενώ 604,539 ευρώ για αγαθά και δαπάνες. Ο συνολικός λογαριασμός ανέρχεται στα 27 εκατ. ευρώ.

Σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019, το κονδύλι που διατέθηκε ήταν 5,413,196 ευρώ για τις εκλογές και 1,461,563 ευρώ για την κεντρική εκλογική επιτροπή.

Φέτος, περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ κόστισε η διευρυμένη ηλεκτρονική ψηφοφορία και καταμέτρηση στους τρεις δήμους της χώρας.

3 εκατ. ευρώ πήγαν στη διαδικασία ενημέρωσης των ηλεκτρονικών συσκευών αναγνώρισης, ενώ περίπου 1,2 εκατ. ευρώ στη μετάδοση δεδομένων από την καταμέτρηση σε πραγματικό χρόνο. Τα υπόλοιπα πήγαν για υλικοτεχνικά εξαρτήματα, κουτιά, ψηφοδέλτια, μελάνι και χαρτικά κ.λπ. Με όλα αυτά τα μεγάλα χρηματικά ποσά που δαπανήθηκαν, δεν έλειψαν τα προβλήματα με τις ηλεκτρονικές συσκευές αναγνώρισης ψηφοφόρων. Έγιναν επίσης αντικείμενο πολιτικής συζήτησης.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας και η έλλειψη τεχνικού προσωπικού για τη διατήρηση της κανονικής λειτουργίας αυτών των συσκευών ήταν μια πραγματική πρόκληση για την κεντρική εκλογική επιτροπή και πιθανότατα θα είναι έτσι και στο μέλλον.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου