Κακλαμάνης: «Οι αλήστου μνήμης εποχές Χότζα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί»

Κακλαμάνης: «Οι αλήστου μνήμης εποχές Χότζα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί»

Τον Μάρτιο του 2020 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίζει να ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Τον Ιούλιο του 2022 ξεκινάει η διαδικασία.

του Νικήτα Κακλαμάνη*

Στα μέσα Μαρτίου του 2023 ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Τζόζεφ Μπορέλ επισκέπτεται τα Τίρανα και σε έγγραφο, που αποκαλύπτεται, αναφέρεται, ότι παρά τα κάποια βήματα προόδου, που έχουν γίνει για τον εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό της χώρας, η διαφθορά «ζει και βασιλεύει», ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην δικαιοσύνη.

Επτά μέρες αργότερα, έκθεση του Στέιντ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για «ελλείψεις στην ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του αλβανικού κράτους, για έλλειψη ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και για συνεχιζόμενη διαφθορά στη κυβέρνηση, στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τους τοπικούς θεσμούς».

Μόλις, την περασμένη Παρασκευή, δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στην Αλβανία, η αστυνομία προχωρεί στη σύλληψη του υποψήφιου δήμαρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, με την «φτιαχτή» κατηγορία, ότι δήθεν επεδίωκε να εξαγοράσει ψήφους.

Ο πραγματικός λόγος, βέβαια, δεν είναι αυτός.

Ο Φ. Μπελέρης είναι ο άνθρωπος, που έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες της μειονότητας κατά των απαλλοτριώσεων των ελληνικών περιουσιών στη περιοχή από το 2016 ως σήμερα. Και τις έχει αποτρέψει.

Θυμίζω: Πριν από 7 χρόνια, 19 οικογένειες –μόνο-Ελλήνων έλαβαν ειδοποιητήρια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, οι οποίες κηρύχθηκαν κατεδαφιστέες στο πλαίσιο ενός «σχεδίου αστικής ανάπλασης της Χειμάρρας». Eπαναλαμβάνω: Μόνο ελληνικές οικογένειες.

Μετά από σφοδρές αντιδράσεις, οι κατεδαφίσεις «πάγωσαν».

Το 2019 η αλβανική κυβέρνηση μπορεί να απέσυρε την συγκεκριμένη ρύθμιση αλλά τα οικονομικά συμφέροντα, που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τουριστικά τη περιοχή επανήλθαν δριμύτερα έχοντας την αμέριστη αρωγή του κ. Ράμα.

Έτσι, τον Μάιο του 2022, συνεργεία της Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων της Αλβανίας, χωρίς καν προηγουμένως να αποστείλουν ειδοποιητήρια προχώρησαν σε κατεδαφίσεις επιχειρήσεων, που ανήκαν σε Έλληνες στο Λιβάδι, την παραλία της Χειμάρρας. Τονίζω ξανά:

Και πάλι, μόνο σε Έλληνες.

Προσωπικά έχω πολλούς φίλους, ομογενείς από τη Βόρεια Ήπειρο και γνωρίζω, ότι είναι κάτι περισσότερο Έλληνες.

Πονώ κάθε φορά, που δέχονται επίθεση από το καθεστώς των Τιράνων. Υπενθυμίζω, ότι ως αντιπρόεδρος της Βουλής είχα εισηγηθεί και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον άδικο χαμό του Κώστα Κατσίφα ανήμερα της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου το 2018, στο Βουλιαράτι.

Το συμπέρασμα, που εξάγω μετά και από τη νέα πρόκληση της αλβανικής κυβέρνησης, με την φυλάκιση του Φ. Μπελέρη, είναι ότι η ομογένεια έχει μπει στο στόχαστρο. Και γι' αυτό χρειάζεται ο πρωθυπουργός της γείτονας να καταλάβει, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να του χαριστεί.

Η Χώρα μας είναι υπέρ των καλών σχέσεων με την Αλβανία. Δεν επιδιώκει την ένταση αλλά δεν πρόκειται πλέον και να ανεχθεί νέες προκλήσεις σε βάρος των Βορειοηπειρωτών.

Η Ελλάδα, κατά τη γνώμη μου, οφείλει ως μέλος της Ε.Ε. να προειδοποιήσει, ότι αν η Αλβανία δεν σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα, πατάσσοντας παράλληλα τη διαφθορά της, που επεκτείνεται βαθιά ως τη δικαιοσύνη, θα σταματήσει τη διαδικασία ένταξης της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος με σκληρή γλώσσα προς τον ομόλογο του.

Για να συνειδητοποιήσει πλήρως, η πολιτική ηγεσία στην Αλβανία, ότι δεν είμαστε αφελείς, επειδή διοργανώνουμε εκθέσεις ζωγραφικής με έργα του…ζωγράφου κ. Ράμα στην Αθήνα.

Η θριαμβευτική εκλογή του Φ. Μπελέρη στη δημαρχία της Χειμάρρας –παρά το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργήθηκε- δεν πρέπει να υπνωτίσει την ελληνική πλευρά μελλοντικά.

Τα αλβανικά συμφέροντα, που επηρεάζουν σημαντικά τον κ. Ράμα, θα επανέλθουν. Στην Ελλάδα θα πρέπει να το γνωρίζουμε και να το ξεκαθαρίσουμε μελλοντικά προς την οποιαδήποτε αλβανική ηγεσία.

Ότι, δηλαδή, αν θέλουν να έχουν ως όραμα την Ε.Ε., θα πρέπει να ξεχάσουν τις αλήστου μνήμης εποχές του Εμβέρ Χότζα. Αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Εκτός, αν επιθυμεί να γυρίσει σε αυτές ο κ. Ράμα…

*Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
υπ. Βουλευτής Α' Αθηνών, ΝΔ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου