Οι δύο πόλεις με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στα Δ. Βαλκάνια

Οι δύο πόλεις με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στα Δ. Βαλκάνια

Σε αρκετές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ορισμένες περιοχές που είχαν ιστορικά υψηλά ποσοστά ανεργίας παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε σύγκριση με την προ πανδημίας περίοδο, όπως η Lezha και η Dibra στην Αλβανία (αύξηση 5 και 7,6% αντίστοιχα για το 2022), σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει και το Δυρράχιο και τον Αυλώνα με επίπεδο ανεργίας πάνω από τον μέσο όρο στην περιοχή. Η ανεργία στα Δυτικά Βαλκάνια επηρεάστηκε δυσανάλογα από την πανδημία. Σχεδόν 70.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων το 2020, κυρίως προσανατολισμένες στον τουρισμό.

Η Αλβανία και το Μαυροβούνιο επλήγησαν περισσότερο ως αποτέλεσμα των περιορισμών στις μετακινήσεις. Την ίδια ώρα, τα ποσοστά ανεργίας στις πρωτεύουσες (Τίρανα, Βελιγράδι, Σκόπια) κατέγραψαν μέτρια μείωση της ανεργίας.

Από την άλλη πλευρά, οι αλβανικές πόλεις Αργυρόκαστρο, Κούκες, Μπεράτ και Ελμπασάν κατατάσσονται με το χαμηλότερο επίπεδο ανεργίας στην περιοχή. Η χαμηλή ανεργία σε αυτές τις περιοχές σύμφωνα με προηγούμενες αναλύσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετίζεται με τις δημογραφικές εξελίξεις, την ερήμωση αυτών των περιοχών και τη γήρανση του πληθυσμού. Ο πληθυσμός σε ηλικία για εργασία μειώνεται σε ολόκληρη την περιοχή και το φαινόμενο είναι παρόν ακόμη και στο Κοσσυφοπέδιο (την πόλη με τον νεότερο πληθυσμό).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου