Χάρτης επικινδυνότητας για επεισόδια στις τοπικές εκλογές της Αλβανίας

Χάρτης επικινδυνότητας για επεισόδια στις τοπικές εκλογές της Αλβανίας

Σε ποια θέση βρίσκονται Χιμάρα, Φοινίκη και Δρόπολη;

Το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών της Αλβανίας δημοσίευσε τον χάρτη εκλογικών κινδύνων για το 2023, όπου κατατάσσει τους 61 δήμους της χώρας ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας για επεισόδια, ενόψει των τοπικών εκλογών της 14ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ο χάρτης εκλογικού κινδύνου δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 2015 για να συνεχιστεί στις εκλογές του 2017, 2019 και 2021. Σκοπός αυτού του χάρτη είναι να παρουσιάσει το ενδεχόμενο εντάσεων, επεισοδίων και παρατυπιών στις εκλογές σε ορισμένες περιοχές.

Η σύνταξη του εγγράφου και του χάρτη βασίζεται σε διάφορους ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες, όπως:
- την προϊστορία των εκλογών σε κάθε δήμο
- τα προσόντα των υποψηφίων δημάρχων και συμβούλων
- τον ρόλο των εγκληματικών ομάδων στην περιοχή
- τον ρόλο των μεγαλοεπιχειρηματιών και των «δυνατών» ονομάτων
- άτυπη χρηματοδότηση
- προεκλογικές εντάσεις και η διαφορά ψήφων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Η αρχή παραμένει η ίδια: σε περιοχές όπου τα πολιτικά κόμματα έχουν ελάχιστες διαφορές και όπου υπάρχουν ενεργές εγκληματικές ομάδες, υπήρχαν πάντα επεισόδια και παρατυπίες κατά τις εκλογικές διαδικασίες. Η κούρσα στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πλειοψηφική, μια ψήφος παραπάνω κάνει τη διαφορά μεταξύ των υποψηφίων και σε περισσότερους από το 50% των δήμων η νίκη της θητείας δεν σχετίζεται μόνο με πολιτικούς στόχους, αλλά και άτυπα έργα ομάδων υποστήριξης, κυρίως άτυπων ομάδων ή ολιγαρχών.

Στους δήμους της Ελληνικής Μειονότητας βρίσκουμε τη Χιμάρα στην 26η θέση με ποσοστό 62%, τη Φοινίκη 39η με 48% και τη Δρόπολη 50η με 44%

Στην πρώτη θέση της λίστας με τους 61 δήμους βρίσκονται τρεις δήμοι με επίπεδο κινδύνου στο 92%, το Δυρράχιο, η Kamza στο νομό Τιράνων και το Vau i Dejes στο νομό Σκόδρας. Η πρώτη πεντάδα κλείνει με τους δήμους του Ελμπασάν και της Σκόδρας να έχουν ποσοστό 90%.

Οι τρεις τελευταίοι δήμοι στο χάρτη έχουν ποσοστά επικινδυνότητας 38%, 34% και 32%. Αν αναλογιστεί κάποιος πως οι ουραγοί της λίστας έχουν ποσοστά υψηλά ποσοστά, περίπου στο 35% κατά μέσο όρο, είναι λες και ο χάρτης αυτός προμηνύει πως η κατάσταση την ημέρα των εκλογών θα είναι έκρυθμη σχεδόν σε όλους τους δήμους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου