Ο διάδρομος των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, αποτελεί την στρατηγική επιλογή της ΔΕΗ για ανάπτυξη σε νέες αγορές που θα στηρίξει και την επέκτασή της εκτός συνόρων.
Μετά την διπλή εξαγορά στην Ρουμανία που η εταιρεία εξαγόρασε την Εnel Ρουμανίας και έργα της Μυτιληναίος, η ΔΕΗ σκοπεύει να ανοίξει τα φτερά της στο εξωτερικό από τη φυσική προέκταση των συνόρων μας που είναι η ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο λόγος σύμφωνα με τα στελέχη της Επιχείρησης είναι ότι η ΔΕΗ βλέπει ότι η επέκταση προς την ΕΕ θα γίνει σε πρώτο στάδιο μέσω clusters, ξεκινώντας από Ρουμανία, Βουλγαρία, Δυτικά Βαλκάνια αλλά και άλλες αγορές.
Μάλιστα, η εταιρεία φέρεται να βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στην υπογραφή της τελικής συμφωνίας για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο Cebren, στην Βόρεια Μακεδονία. Στο φόρουμ των Δελφών, ο πρώην πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε πως η ΔΕΗ βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις υπογραφές του έργου που θα φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ.
Από το ίδιο φόρουμ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ Κωνσταντίνος Μαύρος, δήλωσε ότι η Βουλγαρία είναι μια πολύ σημαντική αγορά, όπως και η Αλβανία, πρώτον γιατί είναι η φυσική επέκταση των συνόρων της χώρας μας και δεύτερον γιατί η ΔΕΗ είναι ήδη εκεί, καθώς εισάγει ρεύμα. Στρατηγική επιλογή της εταιρείας είναι όπως είπε να παράγει η ίδια το ρεύμα αυτό.
Τα πρώτα έργα με την RWE
Επί ελληνικού εδάφους, με γοργούς ρυθμούς ξεδιπλώνεται και η μεγάλη συμμαχία με την Γερμανική RWE.
Όπως δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ο επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα κ. Κώστας Παπαμαντέλλος, από το συνολικό χαρτοφυλάκιο των 2.000 MW που θα αναπτύξουν από κοινού, τα 250 είναι στο παλιό λιγνιτωρυχείο του Αμυνταίου.
Ένα παρόμοιο χαρτοφυλάκιο διαθέτει η εταιρεία και στην Κεντρική Μακεδονία από το οποίο έχει προχωρήσει η κατασκευή των 210 μεγαβάτ που θα λειτουργήσουν το 2024. Εντός του 2023, θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τα 740 MW και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν το 2025.
Η πλειοψηφία των έργων με PPAs
Η ΔΕΗΑΝ έκανε πρόσφατα το πρώτο PPAs (διμερές συμβόλαιο αγαραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας) και είναι στρατηγική επιλογή, η πλειοψηφία των έργων της να προχωρήσει με διμερή συμβόλαια με την μητρική και την βιομηχανία.
Στην ΔΕΗΑΝ εκτιμούν ότι η αγορά έχει ωριμάσει αρκετά και σε αυτό τον τομέα και εφόσον τα έργα έχουν το απαραίτητο μέγεθος, την κατεύθυνση αυτή θα ακολουθήσει τόσο στην Ελλάδα όσο στα Βαλκάνια. «Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα γιατί αυτό βοηθά την βιομηχανία, κάνει την χώρα πιο ανταγωνιστική και δίνει την δυνατότητα στον τελικό καταναλωτή να απολαύσει τα οφέλη» αναφέρει ο κ. Μαύρος.
Από την πλευρά της RWE, η διοίκηση υπογραμμίζει ότι από τον Ιανουάριο του 2022 που ιδρύθηκε η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή (η κοινή εταιρεία με την ΔΕΗ), υπήρχαν ελάχιστα διμερή συμβόλαια και μάλιστα για πολύ λίγα μεγαβάτ. Αυτό χρειάστηκε χρόνο για να αλλάξει γιατί έπρεπε να γίνει εκπαίδευση των παραγωγών, των καταναλωτών αλλά και των τραπεζών.
Για την RWE, αναφέρει ο κ. Παπαμαντέλλος ήταν και θα είναι μονόδρομος η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της να γίνει μέσω PPAs. Τα πρώτα έργα που έχει ξεκινήσει η εταιρεία να κατασκευάζει (ισχύος 210 μεγαβάτ) έχουν 5 PPAs με τρεις παίκτες, από τους οποίος ο ένας είναι από την διεθνή αγορά και οι άλλοι δύο από την Ελλάδα με χρηματοδότηση όχι μόνο από τις τράπεζες αλλά και από το RRF. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει χρηματοδοτήσει με πολύ ελκυστικούς όρους τρία Corporate PPA’s.
Εκτός από την Δυτική Μακεδονία που είναι με ΔΕΗ Ανανεώσιμες –RWE, τα άλλα δύο αφορούν την Μυτιληναίος και τη CERO Macquarie, κινητοποιώντας δύο μεγάλους έλληνες επενδυτές και δύο διεθνείς επενδυτές.
Χρειαζόμαστε μεγάλα έργα
«Πέρα από την επένδυση ύψους 1,5 δις. που θα κάνουμε από κοινού με την ΔΕΗΑΝ στα φωτοβολταϊκά, τα υπεράκτια αιολικά παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο για την RWE που είναι leader σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα θα συνεργαστούμε με την HelleniqEnergy». Όπως δήλωσε τις προηγούμενες μέρες, ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας, οι δυο πλευρές βρίσκονται στο τελικό στάδιο για να προχωρήσουν στην σύσταση της κοινοπραξίας.
«Αυτό που έχει σημασία για εμάς αλλά και για οποιοδήποτε ξένο επενδυτή στην Ελλάδα είναι η αγορά να έχει ουσιαστικό μέγεθος» δήλωσε ο κ. Παπαμαντέλλος. Δεν θα είναι πολύ εύκολο, λέει να βρεθούν ξένοι αλλά και εγχώριοι επενδυτές, οι οποίοι θα επενδύσουν σε μικρά έργα. Η RWE μετά την ψήφιση πέρσι του θεσμικού πλαισίου, περιμένει να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν ουσιαστικές και μεγάλες επενδύσεις, διαφορετικά όπως εκτιμά δεν θα προχωρήσει η ανάπτυξη της τεχνολογίας στην Ελλάδα.
Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι πολύ ακριβή και μία τεχνολογία που ειδικά στον τομέα του floating είναι σε εξέλιξη. Επομένως για να αντιμετωπιστεί σοβαρά, θα πρέπει οι επενδυτές να μπορούν να αναπτύξουν έργα σε ένα κοινοπρακτικό σχήμα τουλάχιστον 500MW, υποστηρίζει ο κ. Κώστας Παπαμαντέλλος.
Οι αποτιμήσεις
Τα τελευταία 20 χρόνια οι ΑΠΕ έχουν περάσει από πολλά στάδια στην ελληνική αγορά αλλά και διεθνώς. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Πολίτη επικεφαλής της Euroxx Securities, από το 2010 έως το 2015, οι ξένοι επενδυτές το είχαν βάλλει στα πόδια λόγω κρίσης στην Ελλάδα.
Σε αντίθεση με το τί γίνεται σήμερα όπου υπάρχει συνωστισμός καθώς πολλοί ξένοι ψάχνουν να μπουν στο χώρο είτε αυτόνομα είτε με διάφορες εξαγορές όπως η Macquarie, η Lightsource κ.α. «Για τις αποτιμήσεις ξέρουμε ότι είμαστε πιο χαμηλά σε σχέση με τις συναλλαγές που γίνονται εκτός Ελλάδας, ειδικά στον τομέα της εγκατεστημένης ισχύς, όπου στην χώρα μας κυμαίνονται 11 με 12 φορές τα EBITDA. Εν αντιθέσει με τις εισηγμένες ενεργειακές εταιρείες του εξωτερικού, οι οποίες διαπραγματεύονται 14 και 15 φορές τα EBITDA». Οι επενδυτές, τονίζει ο κ. Πολίτης, ενδιαφέρονται για μεγάλες επενδύσεις γιατί τα μικρά project δεν μπορούν να προσελκύσουν τους επενδυτές.
Σχόλια