Το ΝΑΤΟ κατά του νέου εμπορικού λιμανιού στο Δυρράχιο: Δεν συμμορφώνεται με τις δυνατότητες αγκυροβόλησης πλοίων

Το ΝΑΤΟ κατά του νέου εμπορικού λιμανιού στο Δυρράχιο: Δεν συμμορφώνεται με τις δυνατότητες αγκυροβόλησης πλοίων

Το νέο εμπορικό λιμάνι, έργο στρατηγικής σημασίας που αναμένεται να κατασκευαστεί στο Πόρτο Ρομάνο του Δυρραχίου, δεν έχει ακόμη αναλυτικό τεχνικό έργο. Παρά το γεγονός ότι οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση της σύνταξης του έργου παρατάθηκαν από 8 μήνες σε 15 μήνες, δεν έχει ακόμη υποβληθεί.

Ο λόγος για την αναβολή των προθεσμιών για την ολοκλήρωση της μελέτης σύμφωνα με την ανακοίνωση στην Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων από το Λιμεναρχείο Δυρραχίου τον Σεπτέμβριο του 2022, θεωρείται ότι ήταν η αντίθεση του ρυθμιστικού σχεδίου από το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τη Συμμαχία το έργο αυτό δεν δεν έχει δυνατότητα για ελλιμενισμό πλοίων του πολεμικού ναυτικού και τις αποβάθρες για υπηρεσία των ενόπλων δυνάμεων.

Το master plan για το νέο εμπορικό έργο εκπονήθηκε από την ολλανδική εταιρεία «Royal Haskoning» και παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τις αλβανικές αρχές. Η ολλανδική εταιρεία θα σχεδιάσει και τη μελέτη σκοπιμότητας του νέου λιμανιού. Όμως, αναμένεται και πάλι αυτή η αναβολή υλοποίησης του έργου, η οποία αναμένεται να απαιτήσει επιπλέον κονδύλια.

Για την αναβολή της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της σύνταξης του τεχνικού έργου του λιμανιού προστέθηκε στον διαγωνισμό το κονδύλι αξίας 223,2 εκατ. λεκ. Η αυτή μελέτη έπρεπε να υποβληθεί τον Αύγουστο του 2022. Ενώ το κονδύλι της προμήθειας του διαγωνισμού ήταν 1.145.354.372 λεκ.

Όμως η Λιμενική Αρχή Δυρραχίου τον Σεπτέμβριο του 2022 υποχρεώθηκε να αλλάξει τις προθεσμίες ολοκλήρωσης του τεχνικού έργου από 8 μήνες σε 15 μήνες (με τις νέες προθεσμίες πρέπει να υποβληθεί πλήρως τον Μάρτιο του 2023) καθώς και να προσθέσει 19,5% στο ταμείο για την πραγματοποίηση της υπηρεσίας. Το νέο ταμείο προμηθειών ήταν αξίας 1.365.777.813 λεκ.

Αυτή η ιδέα διατυπώθηκε σε επίπεδο πολιτικού συντονισμού, κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 15-16 Ιουνίου, στηριζόμενοι και από τον SACEUR και ζητήθηκε από τις αλβανικές αρχές να διευκρινίσουν περαιτέρω το έργο τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου