Απόκτηση αλβανικής υπηκοότητας δίχως γνώση της γλώσσας προτείνει η κυβέρνηση

01/05/23, 22:10
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η αλβανική γλώσσα δεν θα αποτελεί πλέον προϋπόθεση για τους αλλοδαπούς που θέλουν να επωφεληθούν από την αλβανική υπηκοότητα, σε περίπτωση που έχουν γεννήσει παιδιά κατά την παραμονή τους στην Αλβανία.

Η αλβανική κυβέρνηση προτείνει στη Βουλή κάποιες αλλαγές στον νόμο για την ιθαγένεια, που προβλέπει την άρση ορισμένων κριτηρίων προς όφελός της. Το πρώτο βήμα είναι το δικαίωμα ενός παιδιού που γεννήθηκε στην Αλβανία να αποκτήσει υπηκοότητα μόλις ενηλικιωθεί.

Ένα παιδί που γεννήθηκε στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Αλβανίας, από γονείς με άλλες υπηκοότητες, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, μπορεί να λάβει την αλβανική υπηκοότητα με τη συγκατάθεση και των δύο γονέων.

Αφού το παιδί λάβει την αλβανική υπηκοότητα χάρη σε αυτή την απλοποιημένη διαδικασία, το σχέδιο νόμου που προτείνει η κυβέρνηση παρέχει επίσης στους γονείς του τη δυνατότητα να επωφεληθούν από το διαβατήριο της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Η ανάγκη γνώσης της αλβανικής γλώσσας δεν φαίνεται να είναι πλέον κριτήριο, αρκεί να μείνει κανείς για τρία χρόνια τακτικά στη χώρα.

Ο νόμος για την αλβανική υπηκοότητα είναι από το 2020 και αναμένεται να τροποποιηθεί εκ νέου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: