Νομιμοποίηση εσόδων παράνομων δραστηριοτήτων από την Ιταλία στην Αλβανία μέσω εμπορίου χρυσού

Νομιμοποίηση εσόδων παράνομων δραστηριοτήτων  από την Ιταλία στην Αλβανία μέσω εμπορίου χρυσού

Η Εισαγγελία Τιράνων αναφέρει ότι αποκάλυψε σχέδιο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από την Ιταλία στην Αλβανία, μέσω πλασματικής εταιρείας με σκοπό το εμπόριο χρυσού. Η Εισαγγελία Τιράνων έχει ζητήσει τη σύλληψη δύο Αλβανών και δύο Ιταλών για τα ποινικά αδικήματα «Απόκρυψη εισοδήματος» και «Ξέπλυμα προϊόντων ποινικού αδικήματος ή εγκληματικής ενέργειας» - αίτημα που έγινε δεκτό από το Δικαστήριο Τιράνων.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η έρευνα ξεκίνησε το 2020 σε βάρος της εμπορικής οντότητας Tirana-Bullion sh.p.k. με διαχειριστή τον Κ.Κ., από όπου εντοπίστηκε σχέδιο μεταφοράς χρηματικών ποσών ύποπτης εγκληματικής προέλευσης, μέσω του τραπεζικού συστήματος από την Ιταλία στην Αλβανία.

«Μέσω της εικονικής εταιρείας TIRANA-BULLION Sh.p.k με σκοπό την εμπορία και εξαγωγή χρυσού, γίνονταν εικονικές αγορές χρυσού και στη συνέχεια εικονικές πωλήσεις με φορολογικά τιμολόγια όπου ο μοναδικός σκοπός ήταν να δικαιολογηθούν μέσω αυτών των τιμολογίων μεταφορές υψηλών χρηματικών αξιών, προερχόμενες από εγκληματικές δραστηριότητες και που αγγίζουν το ποσό των εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Πηγές της εισαγγελίας ενημέρωσαν ότι μεταφέρθηκαν περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, αυτές οι φαινομενικά δικαιολογημένες μεταφορές μέσω τακτικής τιμολόγησης, παρουσιάζοντάς τις ως πληρωμές για αγορές χρυσού, κατάφεραν να ξεφύγουν από τον έλεγχο των οργανισμών παρακολούθησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και μόλις τα ποσά έφταναν στην Αλβανία απέσυραν τα μετρητά και εξαφανίζονταν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου