Μόνο το 20% των φτωχών καλύπτεται από την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Αλβανία

Μόνο το 20% των φτωχών καλύπτεται από την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Αλβανία

Σχεδόν το ένα τέταρτο της Αλβανίας ζει σε συνθήκες φτώχειας, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει πολύ κακή κάλυψη βοήθειας του κοινωνικού αυτού συνόλου

Στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι η καταβολή κοινωνικής βοήθειας στην Αλβανία καλύπτει μόνο το 20% του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Μεταξύ των 25 χωρών της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας που συγκρίθηκαν, η Αλβανία μαζί με τη Λευκορωσία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Τατζικιστάν είχαν την ασθενέστερη κάλυψη των φτωχών με κοινωνική βοήθεια, ένας προϋπολογισμός που υποστηρίζει οικονομικά μειονεκτούσες οικογένειες.

Η σύγκριση της κάλυψης των φτωχών με οικονομική βοήθεια έγινε κατά την προ πανδημίας περίοδο, αλλά ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων μπορεί να επιδείνωσαν περαιτέρω αυτόν τον δείκτη, επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Τα γεγονότα μετά την πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν επιδεινώσει περαιτέρω τα εισοδήματα των συνταξιούχων και των φτωχών, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στη φτώχεια λόγω των χαμηλών πληρωμών.

Τα κριτήρια για τη λήψη οικονομικής βοήθειας σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια σχετίζονται κυρίως με μέτρα, όπως η παρουσία παιδιών στην οικογένεια, το καθεστώς εξάρτησης (άτομα με αναπηρία, ορφανά, φροντιστές, άνεργοι).

Το αποτέλεσμα αυτής της κατηγοριοποίησης έχει οδηγήσει σε χαμηλότερη χρηματοδότηση κοινωνικής βοήθειας στα Δυτικά Βαλκάνια από ό,τι στην υπόλοιπη αναπτυσσόμενη Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, αφήνοντας τους φτωχούς ανθρώπους ευάλωτους.

Η επανεξισορρόπηση των κοινωνικών δαπανών και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τις πολιτικές απασχόλησης προσανατολισμένες στη φτώχεια είναι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματική μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Οι μεγάλες κρίσεις των τελευταίων ετών έχουν αναδείξει τη μεγάλη σημασία των συστημάτων κοινωνικής προστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της φτώχειας.

Αν και οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δαπανούν μεταξύ 8 και 13% του ΑΕΠ για την κοινωνική προστασία, πάνω από το 70% αυτού πηγαίνει στις συντάξεις, σε σύγκριση με τις χώρες του ΟΟΣΑ, όπου οι μέσες δαπάνες κοινωνικής προστασίας για τις συντάξεις είναι 40%.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου