Αποχωρεί η τουρκική YDA Group από την κατασκευή του αεροδρομίου Αυλώνα

13/04/23, 10:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Οι ανησυχίες των περιβαλλοντολόγων και της Κομισιόν είναι ήδη γνωστές για τα σχέδια της αλβανικής κυβέρνησης όσον αφορά την κατασκευή του αεροδρομίου σε μια περιοχή του Αυλώνα πλούσια σε βιοποικιλότητα.

Βαρέα μηχανήματα δουλεύουν εντατικά στο χωριό Ακέρνι, κοντά στη γραφική λιμνοθάλασσα της Νάρτας.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες αγωνίζονται επί χρόνια για να αποτρέψουν την κατασκευή του διεθνούς αεροδρομίου της Αυλώνας, ένα έργο που αποτελεί προεκλογική υπόσχεση Έντι Ράμα.

Ο τουρκικός εταίρος του έργου αυτού έχει αποσυρθεί, παίρνοντας μαζί και την τεχνογνωσία του για την κατασκευή του αεροδρομίου, πουλώντας το 40% των μετοχών σε άλλο εταίρο για 4.450 ευρώ.

Η κατασκευαστική κοινοπραξία περιλαμβάνει τον τουρκικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων, την YDA Construction Industry and Trade, της οποίας ο αρχηγός έχει στενούς δεσμούς με το κόμμα του Προέδρου Ερντογάν, AKP, και επίσης τον όμιλο Mabetex, ο οποίος ανήκει σε έναν από τους φίλους του Ράμα, έναν πλούσιο Κοσοβάρο επιχειρηματία, Behgjet Pacolli. Η τρίτη εταιρεία που περιλαμβάνεται, η 2A Group, ανήκει στον Valon Adem, ο οποίος μέχρι τον Ιούλιο του 2019 ήταν Επίτιμος Πρόξενος της Αλβανίας στο Κοσσυφοπέδιο.

 Η Αλβανία έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου σε μια από τις βασικές λιμνοθάλασσες της Μεσογείου, μια απόφαση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλοι ειδικοί λένε ότι έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς συμβάσεις και τους νόμους της χώρας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: