Μετά το πρόστιμο, η αλβανική κυβέρνηση δίνει 150.000€ στο δικηγορικό γραφείο Μπλερ

Μετά το πρόστιμο, η αλβανική κυβέρνηση δίνει 150.000€ στο δικηγορικό γραφείο Μπλερ

Ενώ έχασε την υπόθεση με τον Ιταλό επιχειρηματία Μπεκέτι, ο Έντι Ράμα δίνει 150 χιλιάδες ευρώ στη Σέρι Μπλερ. Στις 7 Απριλίου το Δημόσιο πέρασε την επόμενη πληρωμή στο δικηγορικό γραφείο «Omnia Strategy». Μέχρι στιγμής, το γραφείο της Σέρι Μπλερ, το οποίο ήταν ένα από τα δικηγορικά γραφεία που βοήθησαν την κυβέρνηση Ράμα στην υπόθεση Μπεκέτι, έχει πληρωθεί πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ο Έντι Ράμα δεσμεύεται ότι δεν θα πληρώσει ούτε λεκ για τον Φραντσέσκο Μπεκέτι, ακόμη και με το ανυπολόγιστο κόστος της εξόδου από τη δικαιοδοσία της Διεθνούς Διαιτησίας ICSID.

Αλλά είναι πολύ... συνεπής για τις πληρωμές προς τη Σέρι Μπλερ, τη σύζυγο του φίλου του Τόνι Μπλερ.

Πάνω από 3 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο λογαριασμός για τις δικηγορικές υπηρεσίες για την προσωπική σύγκρουση του Ράμα με τον Ιταλό επιχειρηματία Φραντσέσκο Μπεκέτι.

Η μάχη μεταξύ του Αλβανού πρωθυπουργού και του επιχειρηματία Μπεκέτι ξεκίνησε αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ράμα το 2013.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2015, ο Ράμα χρησιμοποίησε ολόκληρη την κρατική διοίκηση και το δικαστικό σώμα, που έκλεισε το τηλεοπτικό «Agon Channel» που ανήκει στον Ιταλό επιχειρηματία.

Τον Απρίλιο του 2019, η Διαιτησία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ICSID, αποφάσισε ότι το αλβανικό κράτος πρέπει να καταβάλει 110 εκατομμύρια ευρώ υπέρ του Ιταλού.

Η κυβέρνηση Ράμα ζήτησε την ακύρωση της απόφασης και την περαιτέρω αναθεώρησή της. Και τα δύο αυτά αιτήματα απορρίφθηκαν τελικά στις 29 Μαρτίου 2023 από το Διαιτητικό Δικαστήριο, το οποίο επικύρωσε το πρόστιμο που τάραξε αρκετά τα αδύναμα οικονομικά του αλβανικού κράτους.

Ο Ράμα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η απόφαση ήταν σκανδαλώδης και σκέφτεται να αποχωρήσει από τη δικαιοδοσία της Διεθνούς Διαιτησίας.

Αυτή η κίνηση φαίνεται περισσότερο λαϊκιστική παρά ρεαλιστική. Εάν ο Ράμα ακολουθήσει την ιδέα του, τότε η Αλβανία διακινδυνεύει σοβαρά την προσέγγιση των ξένων επενδυτών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου