Τέσσερις χώρες των Δ. Βαλκανίων εγκαινίασαν το φόρουμ «100% ευθυγράμμιση με την ΚΕΠΑ»

Τέσσερις χώρες των Δ. Βαλκανίων εγκαινίασαν το φόρουμ «100% ευθυγράμμιση με την ΚΕΠΑ»

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Bujar Osmani, μαζί με την Αλβανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Olta Xhaçka, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου, Kreshnik Ahmeti, και τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Μαυροβουνίου, Đorđe Radulović, παρουσίασαν την Τετάρτη τη νέα πλατφόρμα «Western Balkans QUAD – 100% ευθυγράμμιση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ (ΚΕΠΑ)».

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, επίκεντρο της συνάντησης ήταν η πλήρης ευθυγράμμιση των τεσσάρων χωρών της ομάδας QUAD με την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ υπό το πρίσμα της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, των υβριδικών απειλών, της ενεργειακής κρίσης και της οικονομικής κρίσης, συνέπειες που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ίδρυση του άτυπου φόρουμ QUAD. Κάθε μία από αυτές τις χώρες, είπε, έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστοι εταίροι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ευθυγραμμιζόμενοι με τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, αλλά και παρέχοντας συγκεκριμένη ανθρωπιστική και άλλη τεχνική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Osmani ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ότι δεν θα υπάρξει παρέκκλιση από την πορεία της ΕΕ για τα Σκόπια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου