Ο Πύρρος Δήμας ζητά να εξεταστεί η επαναχορήγηση της σύνταξης ΟΓΑ στους Βορειοηπειρώτες

Ο Πύρρος Δήμας ζητά να εξεταστεί η  επαναχορήγηση της σύνταξης ΟΓΑ στους Βορειοηπειρώτες
Με το Ν.4093/2012 (άρθρο Πρώτο υποπαράγραφος ΙΑ. 6. παρ.5), στην ουσία, διακόπηκε σε περίπου 90% των υπερηλίκων ασφαλισμένων Βορειοηπειρωτών η χορήγηση μηνιαίας σύνταξης ΟΓΑ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε υπερβολικά δυσμενή οικονομική κατάσταση, τόσο ως προς το εισόδημα, όσο και ως προς την κοινωνική τους ασφάλιση.

Με προηγούμενη Ερώτησή του ο Βουλευτής Πύρρος Δήμας έχει καταστήσει σαφές, υπό αυτό το καθεστώς ταλανίζεται το Ελληνικό στοιχείο στην Βόρεια Ήπειρο και πλήττεται το Εθνικό μας συμφέρον στην περιοχή αυτή. Εκτός από την οικονομική κρίση που πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού μας -μεταξύ των οποίων κατατάσσονται αναμφίβολα και οι ηλικιωμένοι Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα-, η Ελληνική Μειονότητα στη σημερινή Αλβανία αγωνίζεται να επιβιώσει σε ένα εχθρικό περιβάλλον και να αποτρέψει τον επιδιωκόμενο ξεριζωμό της. Η ανωτέρω αναφερόμενη σύνταξη ΟΓΑ είναι για πολλές οικογένειες Βορειοηπειρωτών σημαντικό βοήθημα για να ανταπεξέλθουν στα ιδιαίτερα βαριά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η επαναχορήγησή της αποτελεί εθνική αναγκαιότητα και έχει ύψιστη προτεραιότητα.


Ο Βουλευτής Πύρρος Δήμας, με νέα Ερώτησή του, ζητά ενόψει της κατάρτισης και ψήφισης του νέου προϋπολογισμού και του αναμενόμενου διευρυμένου πρωτογενούς πλεονάσματος να εξεταστεί η επαναχορήγηση της σύνταξης ΟΓΑ στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες.

Η εφαρμογή του πρόσφατου θεσμικού πλαισίου για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος (Ν.4093/2012 άρθρο Πρώτο υποπαράγραφος ΙΑ.6. παρ.5) έχει καταστήσει απαγορευτική τη χορήγηση μηνιαίας σύνταξης ΟΓΑ σε υπερήλικες Βορειοηπειρώτες. Η μέχρι πρότινος δικαιούχοι της εν λόγω συντάξεως ανέρχονταν στις 13.378 και το κόστος στα 57 περίπου εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Προνοίας για ένδειξη ευελιξίας ως προς τον τρόπο απόδειξης της εικοσαετούς διαμονής τους στη χώρα, από 1/1/2013 έχει διακοπεί η απονομή της ανωτέρω σύνταξης σε περίπου 90% των υπερηλίκων ασφαλισμένων Βορειοηπειρωτών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε υπερβολικά δυσμενή οικονομική κατάσταση, τόσο ως προς το εισόδημα, όσο και ως προς την κοινωνική τους ασφάλιση. Υπό αυτό το καθεστώς ταλανίζεται το Ελληνικό στοιχείο στην Βόρεια Ήπειρο και πλήττεται το Εθνικό μας συμφέρον στην περιοχή αυτή. Ως εκ τούτου καθίσταται επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης θεσμικής λύσης με μια, εξαιρετικού χαρακτήρα και περιορισμένης χρονικής διάρκειας, νομοθετική ρύθμιση που θα έβγαζε από το αδιέξοδο μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας και θα ενίσχυε την εθνική μας πολιτική διατήρησης του Ελληνισμού στην Βόρεια Ήπειρο.

Χιμάρα: Ισχυρή κακοκαιρία και ατέλειωτες ώρες δίχω...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη