Τα μέλη της Σερβικής Λίστας δεν θα συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές στο βόρειο Κόσοβο

Τα μέλη της Σερβικής Λίστας δεν θα συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές στο βόρειο Κόσοβο

Οι ηγέτες της Σερβικής Λίστας -του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων στο Κόσοβο- επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα ότι δεν θα συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές στους βόρειους δήμους του κράτους.

Τα μέλη του κόμματος παραιτήθηκαν μαζικά τον Νοέμβριο του 2022, μαζί με τα σερβικά μέλη του δικαστικού, αστυνομικού και διοικητικού προσωπικού.

Οι εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν στις 18 Δεκεμβρίου 2022. Παρόλα αυτά, λόγω του αποκλεισμού δρόμων και συνοριακών περασμάτων από Σέρβους, που υποδαύλισαν τους φόβους για επιστροφή στις συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών, η διεθνής κοινότητα ζήτησε την αναβολή τους.

Μέσω δελτίου Τύπου, το κόμμα, το οποίο απολαμβάνει την επίσημη υποστήριξη του Βελιγραδίου, δήλωσε ότι θα διατηρήσει τη θέση του μέχρι να εκπληρωθούν δύο προϋποθέσεις: ο σχηματισμός του Συνδέσμου Δήμων με σερβική πλειοψηφία και η αποχώρηση όλων των ειδικών μονάδων από το βόρειο Κόσοβο.

«Αυτό καθιστά περισσότερο από σαφές ότι η Πρίστινα και η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της προσπαθούν να οργανώσουν μονομερώς εκλογές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια χωρίς να σεβαστούν τα νόμιμα συμφέροντα του σερβικού λαού και ενάντια στη θέληση των πολιτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σερβική Λίστα.

Οι απόπειρες διοργάνωσης εκλογών τον Δεκέμβριο κατέληξαν σε επιθέσεις με χειροβομβίδες στις εγκαταστάσεις της δημοτικής εκλογικής επιτροπής. Ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων του Κοσσυφοπεδίου, Xhelal Sveçla, δήλωσε ότι «οργανωμένες ομάδες, με κάποια κουκλοφόρους», επιτέθηκαν στους εκλογικούς υπαλλήλους και στους αστυνομικούς «με χειροβομβίδες και πυροβολισμούς στον αέρα».

Η απόφαση της Σερβικής Λίστας έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Κοσοβάρου πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι με αξιωματούχους της ΕΕ στην Οχρίδα για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες ενός παραρτήματος της συμφωνίας για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων. Παρόλο που δεν υπογράφηκε τίποτα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία.

Ο Βούτσιτς υπαναχώρησε για άλλη μια φορά σε δημόσιο ακροατήριο, λέγοντας ότι δεν θα υπέγραφε ποτέ καμία συμφωνία.

«Έχω αφόρητους πόνους στο δεξί μου χέρι, μπορώ να υπογράψω μόνο με το δεξί μου χέρι και αυτός ο πόνος αναμένεται να συνεχιστεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση το βράδυ της Κυριακής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου