«Παρατήρηση» στον Γ.Γ. του ΟΗΕ από τον Ράμα

22/03/23, 10:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Ο Έντι Ράμα προέβη σε δήλωση που επέστησε την προσοχή στο θέμα της συμφωνίας Κούρτι-Βούτσιτς στην Οχρίδα. Ο αρχηγός της αλβανικής κυβέρνησης πυροδότησε κατά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αποκαλεί τα μέρη «Βελιγράδι και Πρίστινα» και όχι «Κόσοβο και Σερβία».

«Βελιγράδι και Πρίστινα»;! Σοβαρό λάθος ή ολίσθημα. Η επίσημη ονομασία της συμφωνίας είναι «Συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας» και θα ήταν απαράδεκτο εάν ο Γενικός Γραμματέας δεν χρησιμοποιούσε εσκεμμένα το σωστό όνομα. Παρακαλώ διευκρινίστε αμέσως» - έγραψε ο Ράμα στο Twitter.

Στην δήλωσή του ο Γκουτέρες αναφέρει: «Ο Γενικός Γραμματέας χαιρετίζει την τελευταία ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμφωνία των μερών για την εφαρμογή της Συμφωνίας για την πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Είναι σημαντικό και τα δύο μέρη να εργαστούν τώρα άμεσα και με καλή πίστη για να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις που ορίζονται στη Συμφωνία, προς όφελος όλων. Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν προσηλωμένα στην υποστήριξη της εφαρμογής των συμφωνιών που προκύπτουν από τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας που διευκολύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: