Βούτσιτς: Δεν θα εφαρμόσουμε το μέρος της συμφωνίας που αφορά την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ

Βούτσιτς: Δεν θα εφαρμόσουμε το μέρος της συμφωνίας που αφορά την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι η θέση του σχετικά με τη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει αλλάξει «ούτε λίγο» και επανέλαβε ότι το Βελιγράδι δεν θα εφαρμόσει τα μέρη της συμφωνίας που σχετίζονται με την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στα Ηνωμένα Έθνη.

«Δεν γίνονται συνομιλίες για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη και δεν υπάρχει καμία αναγνώριση. Οτιδήποτε άλλο σημαίνει πραγματική εξομάλυνση των σχέσεων, χωρίς εντάσεις και χωρίς συγκρούσεις, θα το εφαρμόσει η Σερβία», δήλωσε ο Βούτσιτς στις 21 Μαρτίου μετά τη συνάντηση στο Βελιγράδι με τον επικεφαλής διπλωμάτη της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι.

Στη συνάντηση στην Οχρίδα στις 18 Μαρτίου, το Κόσοβο και η Σερβία συμφώνησαν στο Παράρτημα για την εφαρμογή της Συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ τους.

Αν και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, δεν υπέγραψαν κανένα έγγραφο στην Οχρίδα, οι Ευρωπαίοι μεσολαβητές δήλωσαν ότι αναμένουν από τα μέρη να εφαρμόσουν όλα όσα συμφώνησαν οι ηγέτες.

Το Κόσοβο και η Σερβία συμφώνησαν ότι δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή κανενός άρθρου της συμφωνίας.

Η συμφωνία, γνωστή και ως ευρωπαϊκή πρόταση, απαιτεί από το Βελιγράδι να μην εμποδίζει το Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς.

Το Κοσσυφοπέδιο, από την άλλη πλευρά, συμφώνησε να εργαστεί για την παροχή κατάλληλου επιπέδου αυτοδιαχείρισης της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο, με βάση τις προκαταρκτικές συμφωνίες που επετεύχθησαν στο διάλογο.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε στις 21 Μαρτίου ότι οι διεθνείς παράγοντες πρέπει να «τιμωρήσουν» τη Σερβία επειδή δεν υπέγραψε τη συμφωνία στην Οχρίδα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου