«Ανοιχτή πόρτα για ξέπλυμα χρήματος στην Αλβανία η δημοσιονομική αμνηστία».

«Ανοιχτή πόρτα για ξέπλυμα χρήματος στην Αλβανία η δημοσιονομική αμνηστία».

Ο πρώην πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μαρκ Κρόουφορντ, εξήγησε σε συνέντευξή του σε αλβανικό κανάλι τις επιπτώσεις που θα είχε η φορολογική αμνηστία που θέλει να περάσει ο Ράμα στην Αλβανία και στο επιχειρηματικό κλίμα.

Τόνισε ότι η δημοσιονομική αμνηστία θα λειτουργήσει ως το άνοιγμα μιας πύλης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αυτό θα έχει αντίκτυπο, ακόμη και στην προεκλογική εκστρατεία.

«Ήμουν κατά της φορολογικής αμνηστίας. Ένα βήμα προς μια κατεύθυνση για τη νομιμοποίηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος δεν πρέπει να υφίσταται.

Έχουμε τους σωστούς μηχανισμούς, αλλά η πρόταση για αμνηστία σημαίνει ότι θα κλείσουμε τα μάτια μας και θα αφαιρέσουμε τις υπάρχουσες διαδικασίες.

Αν πούμε ότι μπορεί ο καθένας να φέρει 2 εκατομμύρια ευρώ, κλείνοντας τα μάτια, θα είναι πρόβλημα όχι μόνο για τις τράπεζες εδώ, για μένα είναι ανοιχτή πόρτα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για προβλήματα με την προεκλογική περίοδο αν έρθει κάποιος με χρήματα ναρκωτικών και λέει ότι έχω 10 εκατομμύρια, εντάξει, ένας από το κόμμα θα πει ότι έχω 9 άτομα από το κόμμα που μπορούν να έρθουν να βοηθήσουν και να καθαρίσουν τα λεφτά τους, αλλά δώστε μου ένα ποσό για την καμπάνια και τέλος.

Πιστεύω ότι αυτό έχει πολλά προβλήματα από πολλές πλευρές. Και αν είχε γίνει δεκτό στην Αλβανία, δεν θα το είχε αποδεχτεί το διεθνές τραπεζικό σύστημα, δεν είναι φορολογικό πρόβλημα. Ότι πρέπει να ξέρουμε από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα, από οικοδομές, από μπανάνες, μήλα, από οδηγούς ταξί.

Αν δεν ξέρουμε από πού προέρχεται το χρήμα, η οικονομία θα γεμίσει ξανά με τα ίδια μαύρα λεκ.

Κανένας δεν θα ωφεληθεί από αυτή την πρόταση, ούτε καν όσοι έχουν πράσινη κάρτα.

Δεν ξέρω για αυτούς στη Γαλλία ή τη Γερμανία. Από αμερικανικής πλευράς δεν θα έχει καθόλου θετικό αντίκτυπο», είπε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου