900 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα στην Αλβανία

900 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα στην Αλβανία

Το Συμβούλιο των Εκτελεστικών Διευθυντών του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέκρινε πρόσφατα ένα πενταετές πλαίσιο εταιρικής σχέσης για την Αλβανία για την περίοδο 2023-2027 καθώς και τέσσερα νέα έργα.

Αυτή η στρατηγική στοχεύει να βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει γρήγορα και να μετατραπεί σε μια ισχυρότερη, χωρίς αποκλεισμούς, αναγεννητική και πιο πράσινη οικονομία, καθώς και να δημιουργήσει πιο υγιείς και παραγωγικές ζωές για τον αλβανικό λαό, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα σε δήλωση.

Η νέα στρατηγική θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικές προκλήσεις: περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, καλύτερη χρήση του ανθρώπινου κεφαλαίου και αυξημένη ανθεκτικότητα σε φυσικές καταστροφές και άλλους κραδασμούς, όλα συνυφασμένα με προσπάθειες επέκτασης της ψηφιοποίησης και της ένταξης.

Το νέο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης για την Αλβανία βασίζεται στα επιτεύγματα της χώρας και συνάδει πλήρως με τις στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Το πλαίσιο έχει χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο 900 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Αυτή είναι μια σημαντική ημέρα για την 30ετή και πλέον συνεργασία με την Αλβανία», δήλωσε ο Εμανουέλ Σαλίνας, Διευθυντής του Γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αλβανία. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για ισχυρότερους θεσμούς, βελτιωμένη διακυβέρνηση και ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου ως βασικά στοιχεία για την αντιμετώπιση των αναπτυξιακών προκλήσεων και την προώθηση της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης».

Το φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αλβανία απαιτεί αποτελεσματική υποστήριξη μέσω μιας προσέγγισης της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τα τέσσερα νέα έργα που εγκρίθηκαν μαζί με τη Στρατηγική αγγίζουν την αξία των 355 εκατομμυρίων δολαρίων και δείχνουν την υποστήριξη του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας προκειμένου η Αλβανία να επιτύχει πιο πράσινη ανάπτυξη, με μεγαλύτερη αναγεννητική ικανότητα και μεγαλύτερη περιεκτικότητα.

Το έργο Building Stronger Bridges (100 εκατομμύρια δολάρια) στοχεύει στην αποκατάσταση γεφυρών που κινδυνεύουν και στη βελτίωση των συστημάτων συντήρησής τους.

Το έργο Competitive and Climate Resiliient Agriculture (70 εκατομμύρια δολάρια) θα επικεντρωθεί στην προώθηση της καινοτομίας στη γεωργία, στην επέκταση της έξυπνης άρδευσης και στην αύξηση της πρόσβασης των γεωργικών προϊόντων στις εγχώριες αγορές και τις αγορές της ΕΕ.

Το έργο καθολικής πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών (GovTech) (65 εκατομμύρια δολάρια) θα βοηθήσει στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και στην επέκταση των ψηφιακών δεξιοτήτων για τα παιδιά στα σχολεία.

Η χρηματοδότηση της Αναπτυξιακής Πολιτικής (120 εκατομμύρια δολάρια) θα συμβάλει στην ενίσχυση της αναγεννητικής ικανότητας της οικονομίας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του αναπτυξιακού μοντέλου της Αλβανίας.

Αυτά τα νέα έργα θα συμπληρώσουν το τρέχον χαρτοφυλάκιο των πέντε έργων της Παγκόσμιας Τράπεζας στους τομείς της αειφόρου ανάπτυξης, των υποδομών και της ανθρώπινης ανάπτυξης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου