Η μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού για την Αλβανία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού για την Αλβανία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο πληθυσμός της Αλβανίας μειώθηκε κατά 1,3% το 2022, που ισοδυναμεί με περίπου 36.000, κυρίως νέους, λόγω της μετανάστευσης, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ελπίδα για την ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται εν μέσω δημογραφικής κρίσης λόγω της γήρανσης των πολιτών της, της μείωσης του ποσοστού γεννήσεων και των χιλιάδων που μεταναστεύουν κάθε χρόνο. Περίπου 700.000 άνθρωποι έχουν φύγει την τελευταία δεκαετία, ανεβάζοντας το σύνολο σε περίπου 1,4 εκατομμύρια από την πτώση του κομμουνισμού το 1991.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας (INSTAT), ο σημερινός πληθυσμός υπολογίζεται σε περίπου 2,79 εκατομμύρια το 2022, από 2,83 το 2021.

Η εικόνα είναι ακόμη πιο ανησυχητική όταν τα δεδομένα κατηγοριοποιούνται ανά ηλικία. Οι Αλβανοί μεταξύ 20-24 σημείωσαν μείωση 7,1%, που ισοδυναμεί με 15.000 άτομα, με τους νέους 25-29 ετών να μειώνονται κατά 6.300.

Όσον αφορά τους οικονομικά ενεργούς, όσοι απασχολούνται ή εργάζονται μειώθηκαν κατά πάνω από 32.000. Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα υψηλότερος, αλλά θα υπάρχει μικρή σαφήνεια έως ότου διεξαχθεί η δύο φορές αναβληθείσα απογραφή τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Η Αλβανία έχει γίνει πρωτοσέλιδο στο Ηνωμένο Βασίλειο τον τελευταίο χρόνο για τον αριθμό των πολιτών της που περνούν το κανάλι με παράνομες βάρκες και λέμβους και ζητούν άσυλο εκεί. Οι βρετανικές αρχές αναφέρουν ότι καταμέτρησαν περισσότερους από 15.000 Αλβανούς πολίτες κατά το τελευταίο έτος, κυρίως νέους.

Το θέμα πυροδότησε μεγάλη συζήτηση στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και οδήγησε σε σχόλια από το Υπουργείο Εσωτερικών και τους υπουργούς του που επικρίθηκαν ως ξενοφοβικοί.

Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστα σχόλια για την κατάσταση, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί για το θέμα τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Ράμα είπε ότι δεν μπορεί να πει στους νέους της χώρας να μην φύγουν.

«Ποτέ δεν σκέφτηκα, και ακόμα δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να πιστέψουμε και πόσο μάλλον να επικοινωνήσουμε ότι οι νέοι πρέπει οπωσδήποτε να μείνουν εδώ γιατί πιστεύω ότι έχουν το δικαίωμα να προσπαθήσουν και πρέπει να κάνουν χρήση της ελευθερίας τους , και είναι απολύτως στα χέρια τους», είπε ο Ράμα.

Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει την κατάσταση ως τραγωδία, αλλά μάλλον ως μέρος της ζωής και πιστεύει ότι μπορεί πραγματικά να φέρει κάποια θετικά οφέλη.

«Αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν με διαφορετική νοοτροπία, έρχονται με κάποια εμπειρία, και ανοίγουν επιχειρήσεις, κάνουν πράγματα διαφορετικά και πετυχαίνουν», είπε, προσθέτοντας, «Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να συνεχίσουμε τη βελτίωση των συνθηκών».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα είπε τον Δεκέμβριο ότι το κόμμα του εργάζεται για να φέρει πίσω τους ανθρώπους.

«Προσπαθούμε να επεκτείνουμε τους δεσμούς μας όχι μόνο με καλά μορφωμένους ανθρώπους στην Αλβανία αλλά και με ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και παντού. Είναι τεράστιες δυνατότητες», είπε.

Πρόσθεσε ότι ένα έργο «κέρδος εγκεφάλου» θα είναι «ένα από τα πιο σημαντικά μας».

Όσον αφορά τη διαφυγή από την κατάσταση, ένα θέμα είναι αυτό των συντάξεων, καθώς ενδέχεται να βλάψει την ικανότητα του κράτους να τις πληρώσει ή να χρηματοδοτήσει υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη. Δεύτερον, υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της φιλοξενίας, του τουρισμού και της μεταποίησης, καθώς και μειώνεται ο αριθμός των γιατρών, των νοσηλευτών και άλλων ειδικευμένων επαγγελματιών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου