Απάντηση ευρωβουλευτή στην επιστολή της αλβανικής αντιπολίτευσης για την επένδυση του Δυρραχίου και τα «χρυσά» διαβατήρια

Απάντηση ευρωβουλευτή στην επιστολή της αλβανικής αντιπολίτευσης για την επένδυση του Δυρραχίου και τα «χρυσά» διαβατήρια

Ο ευρωβουλευτής McAllister απάντησε στην επιστολή που έστειλαν 21 μέλη της αντιπολίτευσης, όπου υποστηρίζουν την παραβίαση του νόμου περί ανταγωνισμού και των κρατικών ενισχύσεων σχετικά με την υλοποίηση του «Durrës Yachts & Marina» και τη χορήγηση χρυσών διαβατηρίων.

Η επιστολή με τις υπογραφές 21 βουλευτών από τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες εστάλη στις 16 Ιανουαρίου 2023. Ο McAllister, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απάντησε στις 6 Μαρτίου 2023.

Μέλημα της αντιπολίτευσης παραμένει όχι μόνο η παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας, των προθεσμιών των διαδικασιών, αλλά και η διευκόλυνση για τη χορήγηση χρυσών διαβατηρίων σε στρατηγικούς επενδυτές και αγοραστές διαμερισμάτων στην περιοχή. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ, «οι ξένες επενδύσεις πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ».

Στην επιστολή του ο McAllister υπογραμμίζει ότι «το κράτος δικαίου παραμένει κατευθυντήρια αρχή της διαδικασίας διεύρυνσης και όλες οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση και διαφθορά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως θέμα υψίστης σημασίας. Η διαφάνεια, ο ανταγωνισμός και οι σχετικές διασφαλίσεις είναι ουσιαστικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι ξένες επενδύσεις συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ και συμβάλλουν στον κοινωνικοοικονομικό μετασχηματισμό της Αλβανίας», δήλωσε ο McAllister.

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής προσθέτει ότι τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο εξέτασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

"Να είστε βέβαιοι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να εξετάζει στενά την ενταξιακή διαδικασία και τις μεταρρυθμίσεις της Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένης της ετήσιας έκθεσης για την Αλβανία, η οποία θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις 23 Μαρτίου", τόνισε ο ευρωβουλευτής Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου