Ρεκόρ στην καθυστέρηση διεκπεραίωσης υποθέσεων διαφθοράς από την αλβανική εισαγγελία

Ρεκόρ στην καθυστέρηση διεκπεραίωσης υποθέσεων διαφθοράς από την αλβανική εισαγγελία

Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, SPAK, ιδρύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2019 και τις πρώτες μέρες του νέου αυτού θεσμού έφθασε μεγάλος αριθμός ποινικών καταθέσεων για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας.

Λίγες εβδομάδες μετά τη δημιουργία αυτής της δομής, η «Nisma Thurje» κατέθεσε μήνυση ζητώντας την έρευνα και δίωξη των στελεχών του Υπουργείου Υγείας, που είχαν υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης για την αποστείρωση του χειρουργικού εξοπλισμού, που κόστισε στον κρατικό προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια δολάρια.

Στην έκθεση, διατυπώθηκαν υποψίες ότι οι δημόσιοι λειτουργοί που συμμετείχαν σε αυτή τη σύμβαση παραχώρησης παραβίασαν την ισότητα των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, έκαναν κατάχρηση των καθηκόντων τους, διέπραξαν διαφθορά και προκάλεσαν μεγάλη οικονομική ζημία στο κράτος.

Η σύμβαση για την αποστείρωση χειρουργικού εξοπλισμού είναι ένα από τα 4 έργα της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα με δημοσιονομική στήριξη στον τομέα της υγείας, που προέρχεται από το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Ράμα μετά την άνοδό του στην εξουσία το 2013.

Η σύμβαση υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2015 μεταξύ του πρώην υπουργού Υγείας, Ilir Beqja και της παραχωρησιούχου εταιρείας Sani Service - της οποίας οι μέτοχοι είναι η Investital LLC και οι ιταλικές εταιρείες «Servizi Italia», «Tecnosanimed» και «U.Jet S.r.l».

Το μεγαλύτερο πακέτο με το 40% των μετοχών ανήκει στην Investital LLC - μια μικρή εταιρεία εκείνη την εποχή που ιδρύθηκε με κεφάλαιο 1.000 ευρώ στο Κοσσυφοπέδιο από τον Ilir Rrapaj. Ο Rrapaj επέστρεψε στην Αλβανία μετά τις εκλογές του 2013 και, πριν κερδίσει την παραχώρηση, είχε συχνές επαφές με τον πρώην υπουργό Υγείας, Ilir Beqaj.

Σύμφωνα με έκθεση του Υψηλού Κρατικού Ελέγχου, εξοπλισμός αξίας άνω των 107 εκατομμυρίων λεκ που αγόρασε η αλβανική κυβέρνηση παραχωρήθηκε στον ανάδοχο δωρεάν και χωρίς καμία πρόβλεψη στη σύμβαση.

Το 2020 η SPAK προχώρησε σε ποινικές διώξεις για τα ίδια ποινικά αδικήματα που φέρονται στην έκθεση, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται ακόμη χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα.

«Αυτή η ποινική διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας», ήταν η απάντηση που έδωσε η εισαγγελία στις 3 Μαρτίου.

Σε δεύτερη απάντηση, την Παρασκευή 3 Μαρτίου, διευκρίνισε ότι λόγω «ανακριτικού απορρήτου» δεν μπορούσε να παράσχει πληροφορίες για τα υπό διερεύνηση πρόσωπα ή για τα αποτελέσματα των ανακριτικών ενεργειών, αφήνοντας όμως ασαφές εάν έχει καταγραφεί ποινική διαδικασία για οποιονδήποτε ύποπτο ή όχι.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 σχετικά με τα ίδια αιτήματα για πληροφορίες, μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε όνομα στο μητρώο ως υπό διερεύνηση πρόσωπο.

Την ίδια τύχη είχαν και οι έρευνες για άλλα θέματα. Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει τρεις παραχωρήσεις αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή αποτεφρωτηρίων και για τη διαχείριση χώρων διάθεσης απορριμμάτων στα Τίρανα, το Ελμπασάν και το Φίερ. Οι τρεις εταιρείες φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους, αλλά σε αντίθεση με τις περιπτώσεις των ερευνών που έγιναν για το αποτεφρωτήριο του Ελμπασάν και του Φιέρ, όταν εντοπίστηκαν οι υπεύθυνοι και οι υποθέσεις στάλθηκαν για δίκη, η εισαγγελία παρακολουθεί την έρευνα του από το 2020.

Η ίδια απάντηση δόθηκε και για την ποινική δίωξη του 2022 για «κατάχρηση καθήκοντος» σχετικά με τις εργασίες που εκτελούνται από τον Δήμο Τιράνων στο σχολείου «Sami Frashëri». «Στο στάδιο που εντοπίζονται οι έρευνες, οι ανακριτικές ενέργειες και οι ανακριτικές πράξεις συνιστούν «ανακριτικό απόρρητο»», αναφέρει η εισαγγελία.

Το έργο ανακατασκευής αυτού του σχολείου λόγω των ζημιών του σεισμού της 26ης Νοεμβρίου 2019, παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2020, όταν ο δήμαρχος των Τιράνων δήλωσε ότι το σχολείο θα είναι μεγαλύτερο και πιο όμορφο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου