Η Αλβανία σε ανάγκη για νέες πηγές ενέργειας

Η Αλβανία σε ανάγκη για νέες πηγές ενέργειας

Στην Αλβανία, η κήρυξη έκτακτης ανάγκης στον ενεργειακό τομέα πριν από δύο χρόνια και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, που προκλήθηκε από τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, έχουν εντείνει την ανάγκη χρήσης νέων πηγών ενέργειας.

Η κατάσταση κάθε χρόνο βρίσκεται σε μια καμπύλη που μειώνει την παραγωγή ενέργειας το καλοκαίρι και αυξάνεται πολύ την περίοδο των βροχών.

Αυτό κάνει την Αλβανία να εκτίθεται σχεδόν κάθε χρόνο στην εισαγωγή ενέργειας κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν οι τιμές της ενέργειας στις περιφερειακές και διεθνείς αγορές είναι υψηλότερες.

Σύμφωνα με στοιχεία του INSTAT, πέρυσι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε μείωση 21,9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι ακαθάριστες εισαγωγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 35,1%. Σε αυτές τις συνθήκες, είναι απαραίτητο να διαφοροποιηθούν γρήγορα οι πηγές ενέργειας για να καλυφθεί η τοπική κατανάλωση ενέργειας όχι μόνο από πηγές νερού, αλλά και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ωφελούνται από τον ήλιο και τον άνεμο.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα πρέπει να έχουν παραγωγή ίση με τα υδρολογικά ώστε η Αλβανία, με συνεχή τρόπο, να έχει ενέργεια και να αυξάνει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Μόνο το 0,7% της καθαρής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παρήχθη το 2022 από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και ο δείκτης αυτός εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλός. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα πρέπει να έχουν απόδοση ίση με αυτή που παράγουν οι μεγάλοι και οι μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί, προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια της παραγωγής και ο ενεργειακός εφοδιασμός όλο το χρόνο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου