Οι μετοχές του αεροδρομίου του Αυλώνα που πωλούνται στην ελάχιστη τιμή των 4450 ευρώ

Οι μετοχές του αεροδρομίου του Αυλώνα που πωλούνται στην ελάχιστη τιμή των 4450 ευρώ

Στο χωριό Ακέρνι κοντά στη γραφική λιμνοθάλασσα της Νάρτας, τα μηχανήματα έχουν ξεκινήσει τις εργασίες για την κατασκευή του αεροδρομίου της Αυλώνας - ένα έργο με παραχώρηση της αλβανικής κυβέρνησης που αντιτίθεται από τοπικούς και διεθνείς περιβαλλοντικούς οργανισμούς.

Το έργο βρίσκεται στην προστατευόμενη περιοχή Αώου - Νάρτας, ένα σημαντικό καταφύγιο για φλαμίνγκο, πελεκάνους και εκατοντάδες αποδημητικά πτηνά. Αλλά με μια απόφαση που ελήφθη τον Οκτώβριο του 2022, η κυβέρνηση αφαίρεσε την προγραμματισμένη επιφάνεια του αεροδρομίου από προστασία.

Μετά από μια μάχη 5 ετών για την ακύρωση του έργου, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές πιστεύουν ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης προκαλούν μη αναστρέψιμη ζημιά στη φύση και προωθούνται από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Το έργο του αεροδρομίου της Αυλώνας ήταν μια πρόωρη εκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, η οποία προωθήθηκε παρά το γεγονός ότι οι μελέτες της ίδιας της κυβέρνησης το έκριναν ως οικονομικά ασύμφορο, με υψηλούς κινδύνους και χαμηλό ποσοστό απόδοσης επένδυσης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ανέλαβε να αποζημιώσει τα διαφυγόντα έσοδα των ιδιωτών επενδυτών, θέτοντας στη διάθεση του έργου περίπου 138 εκατ. ευρώ φορολογουμένων τα πρώτα 10 χρόνια λειτουργίας.

Τον Μάρτιο του 2021, νικητής ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία εταιρειών Mabco Construction που ανήκει στον Κοσοβάρο επιχειρηματία και πολιτικό Behgjet Pacolli σε συνεργασία με την τουρκική εταιρεία Yda Group, η οποία έχει στην εμπειρία της κατασκευή και δραστηριοποίηση σε τουλάχιστον τρία αεροδρόμια στην Τουρκία, Καζακστάν και Ουκρανία.

Η νικήτρια κοινοπραξία ανέλαβε να επενδύσει 104 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του αεροδρομίου, αλλά περίπου ενάμιση χρόνο μετά τη νίκη του διαγωνισμού, η τουρκική εταιρεία YDA Group εγκατέλειψε το έργο και πούλησε το 40% της συμμετοχής της στον Pacolli για ελάχιστη αξία 4450 ευρώ.

Η τουρκική εταιρεία εγκατέλειψε το έργο αφού δεν ανταποκρίθηκε στην επένδυση που είχε υποσχεθεί, αλλά πρόσθεσε ότι ο Όμιλος Mabetex δεσμεύεται να εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Η τουρκική εταιρεία Yda Group δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τους λόγους αποχώρησης από το έργο.

Η κατασκευή του αεροδρομίου της Αυλώνας στα σύνορα της προστατευόμενης περιοχής και στη διέλευση αποδημητικών πτηνών από την Ευρώπη στην Αφρική αντιτάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Σύμβαση της Βέρνης, η οποία δήλωσε στην τελευταία συνεδρίαση στο Στρασβούργο ότι το έργο είχε σαφής έλλειψη εφαρμογής των εθνικών και διεθνών νόμων στον τομέα του περιβάλλοντος.

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές λένε ότι θα συνεχίσουν τη μάχη για την προστασία των φυσικών ισορροπιών που απειλεί αυτό το έργο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου