Την εντατική εργασία της ΕΕ για την ένταξη των Δ. Βαλκανίων τόνισε ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση

Την εντατική εργασία της ΕΕ για την ένταξη των Δ. Βαλκανίων τόνισε ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση

Εργαζόμαστε σκληρά για να βοηθήσουμε την περιοχή με νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες και για να εκπληρώσουμε την υπόσχεση για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Olivér Várhelyi στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Σκοπίων.

«Για να βοηθήσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές κρίσεις και να στηρίξουμε την περιοχή, υιοθετήσαμε ένα πακέτο ενεργειακής στήριξης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα. Εκταμιεύουμε ήδη το μισό πακέτο στις αρχές: 500 εκατομμύρια ευρώ για να μετριαστεί ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών ενέργειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να διατηρηθούν οι τιμές της ενέργειας προσιτές για τα ευάλωτα νοικοκυριά», δήλωσε ο Olivér Várhelyi.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ διαθέτει πρόσθετους πόρους για τη στήριξη της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και των διαδρομών ανεξάρτητα από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου προς εναλλακτικές προμήθειες και νέο τερματικό LNG στην Αδριατική Θάλασσα θα χρηματοδοτηθούν πλήρως από την ΕΕ.

«Αυτές οι επενδύσεις θα φέρουν περισσότερη, αξιόπιστη και πιο πράσινη ενέργεια στα Δυτικά Βαλκάνια και θα έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τα Δυτικά Βαλκάνια στο νέο ενεργειακό σημείο εισόδου για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Υποστηρίζουμε επίσης έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης, όπως η ανακαίνιση παλαιών πολυκατοικιών για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για τα νοικοκυριά.

Τόνισε ότι η οικοδόμηση μιας Κοινής Περιφερειακής Αγοράς είναι απαραίτητη για την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου.

«Είδαμε στη σύνοδο κορυφής της διαδικασίας του Βερολίνου πέρυσι μια σημαντική πρόοδο στην Κοινή Περιφερειακή Αγορά, όπου οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων υπέγραψαν τρεις συμφωνίες κινητικότητας. Είναι πλέον σημαντικό να επικυρωθούν και να εφαρμοστούν αυτές οι τρεις συμφωνίες, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να σπουδάζουν ελεύθερα σε όλη την περιοχή, όπως μπορούμε και εμείς εντός της ΕΕ», κατέληξε ο Várhelyi.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου