Βούτσιτς: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ το Κόσοβο

Βούτσιτς: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ το Κόσοβο

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έδωσε λεπτομέρειες για τις συναντήσεις της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, αρχικά με τους Μπόρελ και Λάιτσακ και στη συνέχεια με τον Άλμπιν Κούρτι. Σε συνέντευξη για τα σερβικά ΜΜΕ είπε ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση για την αναγνώριση του Κοσόβου.

«Έχουμε μιλήσει. Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Θα υπάρξουν και άλλες συνομιλίες. Πριν από λίγους μήνες, λόγω της στρατιωτικής σύγκρουσης στην ανατολική Ευρώπη και των θεωριών συνωμοσίας που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς εδώ, οι άνθρωποι λένε ότι διαπραγματευόμαστε κρυφά. Δεν έχουμε κρύψει ποτέ τίποτα. Πάντα λέγαμε την αλήθεια» - επέμεινε ο Βούτσιτς, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για τις πιέσεις που του είχαν ασκηθεί να αποδεχθεί το γαλλογερμανικό σχέδιο.

«Το σχέδιο εγκρίθηκε από όλες τις χώρες της ΕΕ και ήταν ιδέα του Μακρόν και του Σολτς, οι οποίοι δεν ρώτησαν κανέναν. Μου είπαν τις συνέπειες αν δεν το αποδεχόμουν, που είναι η απαγόρευση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η απόσυρση των επενδύσεων... «Η χώρα σας θα παραμείνει απομονωμένη» - μου είπαν.

«Ο κόσμος λέει ότι έχουμε αποδεχθεί τα πάντα και ότι έχουμε συμφωνήσει σε όλα από την αρχή. Η απάντησή μας ήταν 6 σελίδες. Μια ρητή, σοβαρή απάντηση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο. Τους έχει παραδοθεί. Επέστρεψαν με αλλαγές και είπαν: «Ή το παίρνεις ή δεν το παίρνεις». Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι άνθρωποι στη Σερβία. Είτε μένουμε στις διαπραγματεύσεις είτε παραδινόμαστε και υποστούμε τις συνέπειες όπως τη δεκαετία του '90» - είπε ο Βούτσιτς.

Επέμεινε ότι η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κοσσυφοπέδιο, ούτε θα δεχτεί την ένταξη του στον ΟΗΕ.

«Είπα ότι η Σερβία είναι έτοιμη να εργαστεί για την υλοποίηση πολλών πραγμάτων από το σχέδιο, αλλά εκφράσαμε ξεκάθαρα μια μεγάλη αντίθεση. Το είπα στον Μακρόν και τον Σολτς στο Μόναχο και σε όλους τους μεγάλους ηγέτες ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε την αναγνώριση και την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ. Μπορούμε να μιλήσουμε για όλα τα άλλα». Έχω επίσης δηλώσει δημόσια ότι είναι ένα βασικό ζήτημα που σχετίζεται με το Σύνταγμα και το κράτος της Σερβίας. Είπαν και για αυτό: «Θα υπογράψει ο Βούτσιτς».

«Είμαι περήφανος που δεν είμαστε μια απομονωμένη χώρα και ταυτόχρονα προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι σημαντικό για τη Σερβία να διατηρήσει την ειρήνη και τα συμφέροντά της. Δεν θα κολακέψει κανέναν, ούτε θα ζητήσει συγγνώμη που τσακώθηκε. Οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο.

Μου είπαν ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για αυτό. Επαναλαμβάνω για πέμπτη φορά, δεν θα συμμετάσχω στην υλοποίηση κάποιων πραγμάτων. Το επαναλαμβάνω εδώ για δέκατη φορά. Το είπα επίσης στον Μακρόν, στον Σολτς και στον Λάιτσακ. Όσο είμαι Πρόεδρος, δεν θα δεχτώ την επίσημη ή άτυπη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και την είσοδό του στον ΟΗΕ.» – είπε ο Βούτσιτς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου