Πρόστιμα από την αλβανική κυβέρνηση στα κανάλια που επικρίνουν τον Ράμα

28/02/23, 20:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η Γενική Διεύθυνση Φόρων της Αλβανίας επέβαλε ορισμένα βαριά πρόστιμα σε αρκετούς τηλεοπτικούς σταθμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους επικρίνουν την κυβέρνηση του Έντι Ράμα.

Στο Ora News, τηλεοπτικό σταθμό με έδρα τα Τίρανα, επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 50 εκατομμυρίων Lek (437 χιλιάδες ευρώ), ενώ στο Focus News, η εταιρεία που κατέχει το κανάλι News 24, επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 20 εκατομμύρια Lek (173 χιλιάδες ευρώ).

Το κυβερνητικό πρακτορείο ΜΜΕ και Πληροφοριών αρνήθηκε να απαντήσει για τους λόγους των προστίμων, αλλά έδωσε μια γενική απάντηση.

«Η κυβέρνηση της Αλβανίας δείχνει τον μέγιστο σεβασμό για τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους και το καθήκον τους», ανέφερε το πρακτορείο.

«Τονίζουμε ότι αποστολή της κυβέρνησης είναι η αυστηρή εφαρμογή του νόμου, ο οποίος είναι ίσος για όλους και αυτή είναι μια οικουμενική αρχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο όμιλος Hysenbelliu, όμιλος εταιρειών που κατέχει έναν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο, είπε ότι το πρόστιμο ήταν ένα από τα πολλά που στόχευαν στις εταιρείες του, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος ήταν να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης του.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα ξενοδοχείο που ανήκε στον όμιλο ανατινάχθηκε από την κυβέρνηση, το οποίο ισχυρίστηκε ότι είχε κατασκευαστεί παράνομα.

«Για εμάς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η εκστρατεία, η οποία ανέρχεται σε περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα, διευθύνεται από τον Έντι Ράμα ως ένδειξη εκδίκησης κατά της συντακτικής γραμμής αυτού του ομίλου ΜΜΕ», ανέφερε το γραφείο Τύπου της ομάδα μέσων ενημέρωσης.

Ο διευθυντής του Ora News, Μπραχίμ Σίμα, είπε ότι το πρόστιμο ήταν μια άλλη προσπάθεια να κλείσει ο σταθμός, ο οποίος βρίσκεται υπό κρατική διοίκηση από το 2020, η οποία περιλαμβάνει την περίοδο κατά την οποία οι φορολογικοί επιθεωρητές πιστεύουν ότι δεν είχε δηλώσει πλήρεις φορολογικές υποχρεώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: