Το οργανωμένο έγκλημα στα Δ. Βαλκάνια ροκανίζει τα θεμέλια της κοινωνικής δικαιοσύνης

Το οργανωμένο έγκλημα στα Δ. Βαλκάνια ροκανίζει τα θεμέλια της κοινωνικής δικαιοσύνης

Στα Δυτικά Βαλκάνια δεν είναι μυστικό ότι το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά έχουν διασπάσει τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και τα θεμέλια της σε ολόκληρη την περιοχή.

Πολύ συχνά οι γυναίκες είναι παράπλευρες ζημιές ή άμεσα θύματα. Οι ανισότητες μεταξύ των φύλων και η κοινωνική αδικία διαιωνίζονται από την άρρηκτη σχέση μεταξύ των παραδοσιακών κοινωνικών κανόνων και του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Όταν συνδυάζονται με τον νεποτισμό και τα ανδροκρατούμενα επαγγελματικά δίκτυα, οι ευκαιρίες απασχόλησης και εκπαίδευσης των γυναικών συρρικνώνονται και η πρόσβασή τους στη δημόσια απασχόληση και στους πολιτικούς ηγετικούς ρόλους είναι περιορισμένη. Οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες στις οποίες βασίζονται οι γυναίκες και τα κορίτσια γίνονται επίσης ολοένα και πιο απρόσιτες όταν εγκληματικές οργανώσεις καταστρέφουν τις κυβερνήσεις.

Αυτά τα συνεχή κρουστικά κύματα του εγκλήματος και της διαφθοράς κροταλίζουν τα ίδια τα θεμέλια των κοινωνικών δομών. Και όταν αυτές οι δομές αρχίζουν να τρέμουν, αυτές που ωθούνται στις άκρες πέφτουν πρώτα. Τα καλά νέα είναι ότι πολλοί αφοσιωμένοι άνθρωποι εργάζονται για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στα Δυτικά Βαλκάνια. Υπάρχουν άνθρωποι που δεσμεύονται να δημιουργήσουν δίκαιες και ισότιμες κοινωνίες. Αυτό περιλαμβάνει τον ΟΑΣΕ.

Μέσω των επιτόπιων επιχειρήσεων, των θεσμών και των ολοκληρωμένων προγραμμάτων του, ο ΟΑΣΕ βοηθά τους τοπικούς θεσμούς να ενισχύσουν το κράτος δικαίου, να προωθήσουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και να ενδυναμώσουν τους ανθρώπους σε όλα τα μέρη της κοινωνίας.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία του ΟΑΣΕ μέσω του έργου Περιφερειακής Παρακολούθησης Δοκιμών. Αυτό το έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα Δυτικά Βαλκάνια παρακολουθεί σχεδόν 250 προσεκτικά επιλεγμένες, υψηλού προφίλ υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς σε όλη την περιοχή. Αυτές οι υποθέσεις καλύπτουν μια σειρά αδικημάτων που επηρεάζουν τη δημόσια ζωή, από τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και τις δημόσιες συμβάσεις μέχρι την απασχόληση και την εκπαίδευση.

Με μια ισχυρή μεθοδολογία, η ομάδα του έργου εξετάζει χιλιάδες σελίδες νομικών εγγράφων και παρακολουθεί εκατοντάδες ακροάσεις για να εντοπίσει συστημικά προβλήματα και να αναπτύξει συστάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων. Αυτές οι συστάσεις παρέχουν ένα βασισμένο σε στοιχεία πλαίσιο για μελλοντική μεταρρύθμιση που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες για την καλύτερη προστασία των ανθρώπων και τη διατήρηση της δημόσιας ζωής.

Έργα όπως αυτό καταλήγουν σε συγκεκριμένα βήματα προς την εξάλειψη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς και την οικοδόμηση πιο ανθεκτικών, σταθερών και δίκαιων κοινωνιών σε όλη την περιοχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου