Ο κινεζικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων, CEFC, έχει βαθύτερες ρίζες από ό,τι το σκάνδαλο McGonigal στην Αλβανία. Ο φάκελος παρέχει πλάνα από το 2015, όταν ο Έντι Ράμα, δύο χρόνια τότε στην εξουσία, άνοιξε μια έκθεση στο Χονγκ Κονγκ. Ποιος όμως στήριξε εκεί τον πρωθυπουργό; Όπως φαίνεται στο banner, στο τέλος της διαφήμισης αναφέρονται οι γενικοί χορηγοί, με επικεφαλής την CEFC, τον κινεζικό όμιλο ενέργειας.
Αυτή η πρώιμη σύνδεση του πρωθυπουργού με τους Κινέζους θέτει για άλλη μια φορά υπό αμφισβήτηση τη σχέση του με τον σύμβουλο Ντόριαν Ντούτσκα. Τι έδωσε ο πρωθυπουργός με αντάλλαγμα το άνοιγμα μιας προσωπικής έκθεσης με αποκλειστικά προσωπικά οφέλη;
Στην εταιρεία αυτή προσλήφθηκε ο Dorian Ducka, ο οποίος είναι κατηγορούμενος του FBI ως πρόσωπο Β, ο οποίος μαζί με τον Agron Neza έδωσαν πληροφορίες για την έναρξη της έρευνας για λόμπι του Δημοκρατικού Κόμματος μέσω του Nick Muzin. Ο ίδιος ο Ράμα είπε το 2015 το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για την έκθεσή του ήταν μεγάλο.
Συνοδευόταν από τη Λίντα Ράμα, τη σύζυγό του και ένα άλλο άτομο, τον Ζου Ντινγκ. Κατά σύμπτωση, ο Ντινγκ διορίστηκε πρεσβευτής της Κίνας στην Αλβανία το 2019. 4 χρόνια μετά την έκθεση όπου στέκεται δίπλα στον Ράμα, διορίστηκε πρεσβευτής. Πόσο μακριά είναι οι σχέσεις του Ράμα με το CEFC; Τι αντάλλαξαν μεταξύ τους;
Στην Αλβανία, ο Dorian Ducka βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για ένα άλλο θέμα. Πρόκειται για την παρέμβαση του πρώην πράκτορα του FBI, Charles McGonigal, να ξεκινήσει έρευνα κατά της αντιπολίτευσης με πληροφορίες που προέρχονται από την Αλβανία. Στο κατηγορητήριο, ο Ducka περιγράφεται ως το πρόσωπο Β, ένα άτομο που απασχολείται από την αλβανική κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Έντι Ράμα είπε ότι ο Ντούτσκα εργαζόταν ως ξένος σύμβουλος χωρίς αμοιβή, ενώ αρνήθηκε ότι πλήρωσε τον πράκτορα του FBI για λογαριασμό της αλβανικής κυβέρνησης.
Σχόλια