Η Αλβανία με τους χαμηλότερους μισθούς στην περιοχή σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Η Αλβανία με τους χαμηλότερους μισθούς στην περιοχή σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Το 24% του συνόλου στην Αλβανία, έχει να κάνει με την παροχή υπηρεσιών, όπου κυριαρχεί ως επί το πλείστον η αυτοαπασχόληση. Ακολουθούν οι κατασκευές (10,3%) και το χονδρικό εμπόριο (9,6%).

Η υπηρεσία των καφέ και εστιατορίων είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παροχέας θέσεων εργασίας στην Αλβανία, με 7,8% του συνόλου. Η βιομηχανία ένδυσης και υπόδησης, που έχει ως βασικό της πλεονέκτημα το φθηνό κόστος εργασίας, δημιουργεί περίπου το 9% των θέσεων εργασίας στη χώρα.
Όλοι αυτοί οι κλάδοι παλεύουν σήμερα να βρουν εργατικό δυναμικό και αναγκάζονται να αυξήσουν τους μισθούς ενώ η αγοραστική δύναμη μειώνεται λόγω της μετανάστευσης, μπαίνοντας σε έναν φαύλο κύκλο.

Η έλλειψη ανταγωνισμού, αφενός, σε συνδυασμό με την υψηλή απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και την παντελή απουσία του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους για την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων, από την άλλη, έχουν δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα της οικονομίας.
Ο προσανατολισμός του ελεύθερου κεφαλαίου προς τις κατασκευές είναι ένας άλλος παράγοντας που «φουσκώνει» την οικονομική ανάπτυξη, αλλά στην πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της γνώσης, καθιστώντας ουσιαστικά εμπόδιο στη βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με την INSTAT, οι κατασκευές συνέβαλαν κατά μέσο όρο στο ένα τρίτο της οικονομικής ανάπτυξης την περίοδο 2020-2022, βοηθούμενη και από τη διοχέτευση άτυπου χρήματος σε αυτόν τον τομέα.

Ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς με υψηλές αναπτυξιακές δυνατότητες στη χώρα. Το 2022, αριθμός ρεκόρ 7,5 εκατομμυρίων ξένων πολιτών επισκέφθηκαν την Αλβανία. Το υψηλό ενδιαφέρον των τουριστών έχει ενθαρρύνει πολυάριθμες επενδύσεις στον κλάδο των καταλυμάτων υπηρεσιών εστίασης, κυρίως σε ξενοδοχεία.

Όμως αυτή η εξέλιξη εμποδίζεται από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Ειδικοί στην αγορά εργασίας και επιχειρήσεις εξηγούν ότι στο μέλλον, η έλλειψη εργατικού δυναμικού θα μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη διατήρηση των δραστηριοτήτων.

Ο μισθός αυτής της κατηγορίας παραμένει αρκετά χαμηλός, ενθαρρύνοντας την αστάθεια και την μεγάλη ροή μετανάστευσης. Σύμφωνα με την INSTAT, στα τέλη του 2021, ο μέσος μισθός ήταν 290 ευρώ, ενώ ο κατώτατος μισθός, ήταν πολύ χαμηλότερος από άλλες χώρες της περιοχής.

Οι υπάλληλοι της δημόσιας διοίκησης παραμένουν οι πιο κακοπληρωμένοι στην περιοχή, ακόμη και σε σύγκριση με το Κοσσυφοπέδιο. Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο μέσος ακαθάριστος μηνιαίος μισθός στον τομέα αυτό ήταν 607 ευρώ, από 650 ευρώ στο Κοσσυφοπέδιο.

Σε άλλες χώρες της περιοχής η μηνιαία πληρωμή ξεπερνά τα 800 ευρώ.

Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο είναι οι δύο χώρες με τα χαμηλότερα έσοδα στον προϋπολογισμό, σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, κάτω από 30%, ενώ σε άλλες χώρες, ο δείκτης κυμαίνεται μεταξύ 30-40% του ΑΕΠ. Τα υψηλότερα εισοδήματα δίνουν τη δυνατότητα σε άλλα κράτη της περιοχής να έχουν περισσότερες ευκαιρίες να δαπανήσουν σε διοικητικά κεφάλαια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου