Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης ψηφίσματος που καταδικάζει τη ρωσική κατοχή της Ουκρανίας.

Ζήτησε την αποχώρηση των στρατευμάτων από την Ουκρανία και τη διακοπή των μαχών.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 141 χώρες, με 32 αποχές και επτά -συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας- ψήφισαν κατά.Η ψηφοφορία έγινε μετά την αποχώρηση μεγάλου αριθμού αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια ρωσικής ομιλίας σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας στη Βιέννη.

Η αποχώρηση από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και η ψηφοφορία στον ΟΗΕ έγιναν μια ημέρα πριν από την πρώτη επέτειο της εισβολής.

Η ψηφοφορία του ΟΗΕ ζητούσε ειρήνη το συντομότερο δυνατό.

Το ψήφισμα επιβεβαίωσε την υποστήριξη για την «κυριαρχία» και την «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας, απορρίπτοντας οποιεσδήποτε ρωσικές αξιώσεις στα τμήματα της χώρας που κατέχει. Τον Σεπτέμβριο, βουλευτές στη Μόσχα ψήφισαν την παράνομη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Ο ΟΗΕ ζήτησε επίσης «από τη Ρωσική Ομοσπονδία να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το έδαφος της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και ζήτησε «για παύση των εχθροπραξιών».

Το μέτρο δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αλλά έχει πολιτικό βάρος.

Ενώ το ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τα περισσότερα έθνη, υπήρξαν ορισμένες αξιοσημείωτες αποχές.

Η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν και η Νότια Αφρική ήταν μεταξύ των 32 χωρών που απείχαν από την ψηφοφορία.

Οι επτά χώρες που καταψήφισαν ήταν η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα, η Ερυθραία, το Μάλι, η Νικαράγουα και η Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι η ψηφοφορία "κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία πρέπει να τερματίσει την παράνομη επίθεση. Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να αποκατασταθεί".

«Ένα χρόνο αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της, η παγκόσμια υποστήριξη για την Ουκρανία παραμένει ισχυρή», έγραψε στο Twitter.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου