Αλλάζει στρατηγική για τα F-16 η Τουρκία

Αλλάζει στρατηγική για τα F-16 η Τουρκία

Μετά την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία και την συζήτηση για τα F16, η Άγκυρα άλλαξε στρατηγική σε ότι αφορά την Σουηδία και την Φινλανδία.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Τουρκία, προκειμένου να ανακοινώσει οικονομική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους. Πέραν όμως αυτού, η ατζέντα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών περιείχε την προώθηση της αποστολής όπλων στο Κίεβο, αλλά και την προσπάθεια αλλαγής της στάσης της Άγκυρας σε ότι αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το αντάλλαγμα για την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, ήταν η απόκτηση και η αναβάθμιση των F-16. Μετά την συνάντησή του, με τον Μπλίνκεν, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι «θα γίνουν περισσότερες συναντήσεις με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ». Η αλλαγή στάσης του Τούρκου ΥΠΕΞ βασίζεται στην συμφωνία για την απόκτηση των F-16.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο σεισμός που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου ήταν το έναυσμα έναρξης ενός διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Ως προς το διάλογο, η Άγκυρα αναφέρει πως θα συζητήσει για όλα τα ζητήματα. Από την πλευρά της, η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι συζητά μόνο για υπαρκτές διαφορές, όπως η υφαλοκρηπίδα.

Σε κάθε περίπτωση ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας πάει μετά από τις εκλογές. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να πέσουν οι τόνοι μετά τις επαναλαμβανόμενες απειλητικές τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων που έθεταν θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών επειδή είναι στρατιωτικοποιημένα.

Μετά την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν και την διαπραγμάτευση για την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ, η Τουρκία μπαίνει ξανά στον διάλογο για την ταυτόχρονη είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα μέχρι σήμερα έδινε μεν την ψήφο της στην Φινλανδία προκειμένου να ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό σύμφωνο, όμως τώρα προτίθεται να συζητήσει την άρση του βέτου και για την Σουηδία προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους για να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη.

Να υπενθυμιστεί ότι μέχρι και την επίσκεψη Μπλίνκεν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν ήθελε καν να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Σουηδία, καθώς ο Ερντογάν είχε επιβάλλει μπλόκο λόγω των διαδηλώσεων που έγιναν στην Στοκχόμη κι κατέληξαν στην επιβολή μπλόκου στην είσοδο της Σουηδίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου