Υπό προϋποθέσεις δηλώνει έτοιμη η Σερβία για διάλογο με το Κόσοβο

Υπό προϋποθέσεις δηλώνει έτοιμη η Σερβία για διάλογο με το Κόσοβο

Η Σερβία είναι έτοιμη για διάλογο στο ζήτημα με το Κόσοβο, εφόσον πρόκειται για την Ένωση Σερβικών Δήμων, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια όπου είχε μια δύσκολη συζήτηση με τον επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς η χώρα του δέχθηκε έντονη κριτική για τη μη επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

«Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση», δήλωσε ο Βούτσιτς στο Pink TV για τη συζήτηση με τον Μπορέλ και το ενδεχόμενο προετοιμασίας ενός πιθανού διαλόγου με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι.

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά πρέπει να συζητηθεί η ένωση των σερβικών δήμων», είπε.

Η ένωση προβλέπει τη δημιουργία μιας μονοεθνικής δομής με εκτελεστικές εξουσίες στο Κοσσυφοπέδιο, παράλληλα με την κυβέρνηση στην Πρίστινα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο απεφάνθη αρνητικά, αιτιολογώντας την απόφασή του στη βάση ότι το Κόσοβο δεν είναι μονοεθνική χώρα. Επιπλέον, η κυβέρνηση αρνήθηκε να εφαρμόσει τη συμφωνία του 2013 υποστηρίζοντας ότι ούτε οι διατάξεις στις οποίες συμφώνησε η Σερβία έχουν εφαρμοστεί.

«Μια ανοιχτή συζήτηση με τον Μπορέλ και η προετοιμασία για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Η Σερβία επικρίθηκε έντονα για τη μη επιβολή κυρώσεων στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Βούτσιτς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο Βούτσιτς συνομίλησε επίσης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και ο ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

«Είπαν ότι γνωρίζουν ποιες γραμμές δεν θα ξεπεράσει η Σερβία- εμείς ήμασταν σαφείς και ακριβείς», δήλωσε επίσης ο Βούτσιτς.

Ο Βούτσιτς μίλησε επίσης για διπλωματικό σημείωμα από μια χώρα που, όπως λέει, είναι έτοιμη να αποσύρει την αναγνώρισή της για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά θα περιμένει δέκα ημέρες πριν ανακοινώσει ποια χώρα είναι αυτή. Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας του 2013 για την Ένωση Σερβικών Δήμων, η Σερβία συμφώνησε να σταματήσει τις διεθνείς πιέσεις για τη μη αναγνώριση ή την αποαναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου