Αισιοδοξία Κούρτι για την ευρωπαϊκή πορεία του Κοσόβου

Αισιοδοξία Κούρτι για την ευρωπαϊκή πορεία του Κοσόβου

Βέβαιος για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του δηλώνει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι.

Παρά το γεγονός ότι η Σερβία, η Ρωσία και πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της χώρας του.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν είναι ρεαλιστική, σε αυτό το πλαίσιο, επίσημη αίτηση για ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε. (που υπεβλήθη το Δεκέμβριο) ο Κούρτι αναφέρει τα εξής: «Εργάζομαι σκληρά για να πείσω τις χώρες της ΕΕ να αλλάξουν γνώμη. Είναι μειοψηφία, αλλά έχουν τη δύναμη του βέτο. Το 2010, το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας μας δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο: δεν υπάρχει επιστροφή για εμάς. Η ΕΕ είναι το πεπρωμένο μας. Συμπεριλαμβάνοντας εμάς και τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η ΕΕ υπερασπίζεται την Ευρώπη. Αναμένουμε να το πετύχουμε αυτό σε εννέα χρόνια, που είναι ο μέσος χρόνος ένταξης στην ΕΕ».

Σημαίες κυμάτιζαν στους δρόμους της Πρίστινα την Παρασκευή, καθώς το Κοσσυφοπέδιο γιόρτασε τα 15 χρόνια ανεξαρτησίας του με το βλέμμα στην εξομάλυνση με τη Σερβία, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα σε μια περιοχή που εξακολουθεί να επουλώνει τις πληγές της από τους εθνοτικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990.

«Η ανεξαρτησία μας επιτεύχθηκε με αγώνες και θυσίες, αλλά η ανεξαρτησία μας θα μεγαλώσει μόνο με δουλειά", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι.

Οι εντάσεις με τη Σερβία παραμένουν, καθώς το Βελιγράδι συνεχίζει να υποστηρίζει την άρνηση 50.000 Σέρβων της μειονότητας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της χώρας, η οποία κηρύχθηκε σχεδόν μια δεκαετία μετά την εξέγερση κατά της καταπιεστικής σερβικής κυριαρχίας.

Η Σερβία, οι δυνάμεις της οποίας εκδιώχθηκαν από το Κόσοβο, όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί, με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ για να σταματήσει μια βίαιη καταστολή της ασφάλειας από το Βελιγράδι, εξακολουθεί να θεωρεί την πρώην νότια επαρχία της αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου