Πράσινο φως από την Αλβανία για την έκδοση της Ρωσίδας που εισέβαλε σε οπλοστάσιο

Πράσινο φως από την Αλβανία για την έκδοση της Ρωσίδας που εισέβαλε σε οπλοστάσιο

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Αλβανίας έδωσε πράσινο φως στο αίτημα της Ρωσίας να εκδοθεί η κατάσκοπος που συνελήφθη για εισβολή σε οπλοστάσιο στην πόλη Γκραμς, για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι έχει λάβει «εγγυήσεις» από τη Ρωσία ότι δεν θα αντιμετωπίσει πολιτική δίωξη.

Το υπουργείο ενέκρινε το αίτημα έκδοσης, παρόλο που ο Igor Krasnov, επικεφαλής του ρωσικού ιδρύματος που έδωσε τις εγγυήσεις, βρίσκεται υπό κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Σβετλάνα Τιμοφέεβα, 33 ετών, περιμένει επί του παρόντος τη δίκη στην Αλβανία για κατηγορίες για κατασκοπεία που κατατέθηκαν από Αλβανό εισαγγελέα.

Ισχυρίζεται ότι είναι απλώς μια μπλόγκερ που ενδιαφέρεται να εξερευνήσει εγκαταλελειμμένα κτίρια της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Έχει δημοσιεύσει δύο άλμπουμ φωτογραφιών σε τέτοιους ιστότοπους και έχει δημοσιεύσει στο προφίλ της στο Instagram με το όνομα lanasator, το οποίο έχει περίπου 254.000 ακόλουθους.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, συνελήφθη στην Αλβανία αφού η αστυνομία βρήκε την Timofeeva και δύο συντρόφους της, ο ένας Ρώσος και ο άλλος Ουκρανός, σε ένα εργοστάσιο όπλων, νότια των Τιράνων, όπου κάποτε κατασκευάζονταν τα τουφέκια AK-47.

Αρνείται κατηγορηματικά ότι κατασκοπεύει υπέρ της Ρωσίας. Στο blog της νωρίτερα, έγραψε ότι αφού άσκησε δημόσια κριτική στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε μετακομίσει στη Γεωργία.

Το ρωσικό αίτημα διεκπεραιώνεται στο Δικαστήριο του Ελμπασάν, στην κεντρική Αλβανία. Η Timofeeva είχε ζητήσει να μην εκδοθεί.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου