Συστάσεις ΟΑΣΕ για τις τοπικές εκλογές στην Αλβανία

Συστάσεις ΟΑΣΕ για τις τοπικές εκλογές στην Αλβανία

Ο ΟΑΣΕ ετοίμασε μια έκθεση αξιολόγησης για την Αλβανία, ξεκινώντας από τις επικείμενες τοπικές εκλογές στις 14 Μαΐου, την πολιτική κατάσταση στη χώρα, μέχρι την εγγραφή των ψηφοφόρων και τη διαφάνεια στα μέσα ενημέρωσης.

Την παραμονή των εκλογών της 14ης Μαΐου, ο ΟΑΣΕ τονίζει ότι το νομικό πλαίσιο για τις εκλογές, το οποίο τροποποιήθηκε το 2020, έγινε με τη μερική αντιμετώπιση των συστάσεων του ΟΑΣΕ. Μεταξύ αυτών, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει εξετάσει ελάχιστες συστάσεις για αποπολιτικοποίηση των εκλογικών επιτροπών.

«Μεταξύ άλλων, έγιναν αλλαγές στη δομή της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ), στις διαδικασίες για τον προσδιορισμό των ψηφοφόρων την ημέρα των εκλογών, στην ανάδειξη υποψηφίων, στους κανόνες της εκστρατείας και στη χρηματοδότηση της εκστρατείας. Ωστόσο, πολλές προηγούμενες συστάσεις του ΟΑΣΕ παραμένουν ανεπίληπτες. Στην αποπολιτικοποίηση των κατώτερων εκλογικών επιτροπών, στα εκλογικά δικαιώματα των ατόμων με διανοητική ή ψυχοκοινωνική αναπηρία, στην ποινική ευθύνη για συκοφαντική δυσφήμιση και στα δικαιώματα ισάριθμων παρατηρητών κομμάτων και πολιτών των εκλογών», αναφέρει η έκθεση .

Οι προετοιμασίες για τις εκλογές συνεχίζονται και η ΚΕΕ έχει ρυθμίσει διάφορες πτυχές της εκλογικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ταυτόχρονα, ο ΟΑΣΕ έχει εκφράσει ανησυχίες για την αμεροληψία των εκλογικών επιτροπών χαμηλότερου επιπέδου.

Επιβεβαιώνει την ανάγκη για ευρεία δραστηριότητα παρατήρησης εκλογών σε όλες τις περιφέρειες για να εξασφαλιστεί ανεξάρτητος έλεγχος της εκλογικής διαδικασίας. Οι εκπρόσωποι των κρατικών θεσμών αποδέχθηκαν την προστιθέμενη αξία των εκλογικών συστάσεων για τη βελτίωση του εκλογικού πλαισίου και των πρακτικών.

Πολλοί συνομιλητές τόνισαν την ανάγκη τήρησης της προεκλογικής περιόδου, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρήση των κρατικών πόρων. Θα άξιζε ιδιαίτερης προσοχής πολλές πτυχές, συμπεριλαμβανομένου του έργου της εκλογικής διοίκησης, της χρήσης νέων τεχνολογιών στις εκλογές, της εκστρατείας και των μέσων ενημέρωσης και της διαδικτυακής κάλυψής της, της χρηματοδότησης της εκστρατείας, της επίλυσης εκλογικών διαφορών και των διαδικασιών της ημέρας των εκλογών.

Με βάση αυτές τις σκέψεις, συνιστάται η σύσταση Αποστολής Παρατήρησης Εκλογών για τις τοπικές εκλογές της 14ης Μαΐου 2023. Εκτός από μια βασική ομάδα εμπειρογνωμόνων, ο ΟΑΣΕ συνιστά τον διορισμό από τα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ 24 ετών -Μόνιμοι παρατηρητές να παρακολουθούν την εκλογική διαδικασία σε εθνικό επίπεδο, καθώς και 300 βραχυπρόθεσμοι παρατηρητές για να παρακολουθούν τις διαδικασίες της ημέρας των εκλογών, συμπεριλαμβανομένης της ψηφοφορίας, της καταμέτρησης των ψήφων και της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου