Κούρτι: Το Open Balkans μια δίοδος για Ρωσία και Κίνα στην περιοχή

Κούρτι: Το Open Balkans μια δίοδος για Ρωσία και Κίνα στην περιοχή

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους αμφισβητεί το Open Balkans. Ο Κούρτι χαρακτήρισε αυτή την πρωτοβουλία επηρεασμένη από τη Σερβία, η οποία είπε ότι θέλει τα Βαλκάνια να είναι ανοιχτά στη Ρωσία και την Κίνα.

«Με τη στάση της Σερβίας απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο και τους Αλβανούς, δεν μπορούν να υπάρξουν ανοιχτά φιλοσερβικά και φιλορωσικά Βαλκάνια. Η Σερβία θέλει τα Βαλκάνια να είναι ανοιχτά στη Ρωσία και την Κίνα, όπως είναι και η ίδια ανοιχτή στις δυνάμεις της ανατολής και της βορειοανατολικής πλευράς» - δήλωσε ο Κούρτι σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Opinion».

Μίλησε επίσης για τη Ένωση Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο και ανέφερε τους λόγους που δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Για τον Κούρτι, στόχος της Σερβίας είναι να υπονομεύσει την εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου και τη δυσλειτουργία του κράτους.

«Η πρόταση βασίζεται σε πολύ καλές δημοκρατικές έννοιες. Η Σερβία κατά κάποιο τρόπο δεν μετανιώνει για εγκλήματα πολέμου. Απαιτείται περαιτέρω διευκρίνιση. Η βασική πρόταση λέει εθνικές μειονότητες, δεν λέει εθνικές μειονότητες στο Κοσσυφοπέδιο. Λαμβάνεται η παράγραφος που αναφέρεται σε μια εθνική μειονότητα, αλλά δεν υπάρχει μειονότητα μόνο σε ένα κράτος. Δεν γίνεται λεπτομερής διευκρίνιση και ανάλυση, είναι μόνο δύο σελίδες συνολικά» είπε.

«Είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες πριν από 10 χρόνια και διχάζει για εθνοτικούς λόγους. Η ένωση των δήμων γίνεται το τρίτο επίπεδο εξουσίας. Γίνεται ένα είδος οντότητας που σχετίζεται με τη Σερβία και οι δήμοι γίνονται κράτος εντός κράτους», είπε ο Κούρτι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου