Συγχαρητήρια Πούτιν για την εξωτερική πολιτική του Βούτσιτς

Συγχαρητήρια Πούτιν για την εξωτερική πολιτική του Βούτσιτς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για την Ημέρα Ιθαγένειας της Σερβίας, που γιορτάζεται στις 15 Φεβρουαρίου, με το μήνυμα ότι η Μόσχα «εκτιμά ιδιαίτερα την ισορροπημένη εξωτερική πολιτική» που ακολουθεί το Βελιγράδι.

«Η Σερβία είναι ένας σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισορροπημένη πορεία εξωτερικής πολιτικής που εφαρμόζει το Βελιγράδι στις τρέχουσες περίπλοκες διεθνείς συνθήκες», είπε ο Πούτιν σε ένα συγχαρητήριο μήνυμα που έστειλε στον Βούτσιτς ο Ρώσος πρεσβευτής Αλεξάνταρ Μποκάν-Καρτσένκο την Τρίτη στις 14 Φεβρουαρίου.

Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία στηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας «με στόχο την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου».

Στην επιστολή, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η περαιτέρω ανάπτυξη της ρωσο-σερβικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης ανταποκρίνεται πλήρως στα συμφέροντα των «αδελφικών εθνών».

Η Σερβία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται ότι η Σερβία έχει σεβαστεί τα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Σερβία έχει επανειλημμένα αποτύχει να συμμορφωθεί με τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Εκφράζει επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι «βασικά στοιχεία της σερβικής εξωτερικής πολιτικής έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις θέσεις της ΕΕ».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου