Η απαρχαιωμένη δομή των πολιτικών κομμάτων στην Αλβανία

Η απαρχαιωμένη δομή των πολιτικών κομμάτων στην Αλβανία

Στην Αλβανία, οι νέες πολιτικές εντάσεις, που επανεμφανίζονται περιοδικά μεταξύ των κομμάτων, εκτιμούν οι αναλυτές ως αποτέλεσμα της αποτυχίας μεταρρύθμισης των πολιτικών κομμάτων και της μεγάλης ισχύος που διαθέτουν στη ζωή της χώρας. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αλβανικά κόμματα είναι αδιαφανή, με πλασματικές και ξεπερασμένες δομές. Τα κόμματα συμφώνησαν να συντάξουν νέο νόμο, αλλά δεν έχουν κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και αρκετά χρόνια.

Παρατηρητές της πολιτικής ζωής στην Αλβανία συμφωνούν ότι ο νόμος για τα πολιτικά κόμματα είναι παλιός και δυσλειτουργικός και μάλιστα έρχεται σε αντίθεση με άλλους νόμους. Για αυτό, τα κόμματα συμφώνησαν μεταξύ τους να βγάλουν νέο νόμο, αλλά δεν έχουν κάνει ακόμα τίποτα εδώ και 2μιση χρόνια.

Τα κόμματα στην Αλβανία προσδιορίζονται με το όνομα του προέδρου και έχουν χάσει τα ονόματά τους ως πολιτικές πεποιθήσεις, ισχυρίζονται ερευνητές.

Οι εκλογές για τους δημάρχους είναι τυπικές και χωρίς ανταγωνισμό, λένε, ενώ οι ψηφοφόροι δεν έχουν εναλλακτικές και δεν βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους, αλλά επιλέγουν το μικρότερο κακό στις εκλογές.

Η Αλβανία έχει 132 πολιτικά κόμματα στη γραμματεία των δικαστηρίων, αλλά μόνο 4 από αυτά εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες.

Το κόμμα που κερδίζει τις εκλογές αναλαμβάνει την εξουσία με 19-21 τοις εκατό του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, νέα κόμματα δημιουργούνται από διαφωνίες μέσα σε ένα μεγαλύτερο κόμμα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η έλλειψη δημοκρατικής ωριμότητας των θεσμών στην Αλβανία πηγάζει από την έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας στα πολιτικά κόμματα.

Ως παράδειγμα είναι το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο 2 κόμματα που άλλαξαν πρόεδρο, ενώ λείπουν εκλογές και περιοδικές συναντήσεις στα φόρουμ τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου