Αυξημένη η μέση ηλικία των ανέργων στην Αλβανία λόγω μαζικής φυγής των νέων

Αυξημένη η μέση ηλικία των ανέργων στην Αλβανία λόγω μαζικής φυγής των νέων

Η μαζική φυγή των νέων Αλβανών στο εξωτερικό και η υπογεννητικότητα έχουν μειώσει σημαντικά το εργατικό δυναμικό σε νεαρές ηλικίες.

Για παράδειγμα, το 2021, περίπου το 36% όσων εγγράφηκαν ως άνεργοι ήταν άνω των 50 ετών. Πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων που ήταν εγγεγραμμένοι στα γραφεία εργασίας ως άνεργοι σε μερικά χρόνια συνταξιοδοτούνται. Οι νεότερες ηλικίες αποτελούν πολύ χαμηλό ποσοστό του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Απασχόλησης, από τους περίπου 70.000 ανέργους που ήταν εγγεγραμμένοι τον Δεκέμβριο του 2021, η ηλικιακή ομάδα 30-40 αντιπροσώπευε μόνο το 20% του συνολικού αριθμού ανέργων που αναζητούσαν εργασία.

Ο αριθμός των ανέργων μεγαλώνει συνεχώς λόγω της δημογραφικής μετάβασης. Επιπλέον, σχεδόν το 50% από αυτούς τους ανέργους έχουν πρωτοβάθμια εκπαίδευση, είναι αποθαρρυμένοι και δεν ασκούν κανένα επάγγελμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ως αποτέλεσμα των δημογραφικών εξελίξεων και του οικονομικού μοντέλου που προσφέρει η Αλβανία, οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας είναι αντιφατικές. Καθώς μέρος των ανέργων δεν μπορεί να ενταχθεί στην αγορά εργασίας λόγω ηλικιακών προβλημάτων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των νέων στην ηλικιακή ομάδα 15-29 ετών αποτελεί μόνο το 23% του μητρώου αιτούντων εργασία.

Οι άνεργοι με έως και 9ετή εκπαίδευση αποτελούν το 55,8% του συνόλου των εγγεγραμμένων ατόμων. Όσοι έχουν δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελούν το 44,2%.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου