Αναμόρφωση της Αλβανικής Δημόσιας Διοίκησης από την Ελλάδα

Αναμόρφωση της Αλβανικής Δημόσιας Διοίκησης από την Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), αναλαμβάνει να αναμορφώσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης της Αλβανίας, ως μέρος της κοινοπραξίας που ανεδείχθη νικήτρια στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάληψη του μεγαλόπνοου αυτού έργου.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Η σημαντική αυτή επιτυχία για το Ε.Κ.Δ.Δ.Α., την οποία χαιρέτισε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, συνιστά αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει το Κέντρο με τη γαλλική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (INSP/πρώην ΕΝΑ), καθώς και της μεθοδικής προσπάθειας της Προέδρου του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. Παρασκευής Δραμαλιώτη να καταστήσει τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας μας παράδειγμα για τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και με την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης για τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Η μεταφορά τεχνογνωσίας σε Κύπρο και Αλβανία αποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την εξαιρετική δουλειά που έγινε ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα στη μεταρρύθμιση της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, μετατρέποντας τη χώρα μας από παρία, σε παράδειγμα προς μίμηση.

Αυτήν ακριβώς την εξαιρετική δουλειά επισφράγισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την επιλογή της να αναθέσει στη χώρα μας τη μεταφορά τεχνογνωσίας εκτός ελληνικών συνόρων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Το έργο έχει τίτλο “Ανάπτυξη Ικανοτήτων για δημόσιους υπαλλήλους της Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένης πρακτικής άσκησης σε Διοικήσεις Κρατών-Μελών της ΕΕ και Σχέδιο Εκπαίδευσης”, ή, για συντομία «Young Cells», απευθύνεται σε νέους υπαλλήλους με εμπειρία από 3 έως 8 χρόνια στον Δημόσιο Τομέα και έχει στόχο να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη μιας επαγγελματικής, αποτελεσματικής και διαφανούς δημόσιας διοίκησης στην Αλβανία.

Το έργο θα βελτιώσει την επαγγελματική ικανότητα και την τεχνογνωσία των δημόσιων υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης, ανεξάρτητων ιδρυμάτων και μονάδων τοπικής αυτοδιοίκησης σε βασικούς τομείς της αλβανικής δημόσιας διοίκησης, παρέχοντας την ευκαιρία σε επιλεγμένους δημόσιους υπαλλήλους να παρακολουθήσουν εκπαίδευση και να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις και πρακτική άσκηση σε φορείς ομόλογους του ΕΚΔΔΑ και σε δημόσιες διοικήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

Τέλος, το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη βιώσιμων μηχανισμών για την υποστήριξη της επαγγελματικής εξέλιξης των νέων δημόσιων υπαλλήλων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνεισφέρουν ουσιαστικά στις βασικές μεταρρυθμίσεις της Αλβανίας και συμβάλλοντας στην κάλυψη των απαιτήσεων για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου