Μείωση των ποινών των ηγετών του UCK αποφάσισε το δικαστήριο της Χάγης

Μείωση των ποινών των ηγετών του UCK αποφάσισε το δικαστήριο της Χάγης

Το εφετείο ειδικού δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη επιβεβαίωσε σήμερα την καταδίκη δύο ηγετών της οργάνωσης βετεράνων του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (ΑΣΚ) για την αποκάλυψη των ονομάτων προστατευόμενων μαρτύρων αλλά μείωσε ελαφρά τις ποινές τους.

Πέρυσι τον Μάιο, το ειδικό δικαστήριο για το Κόσοβο αποφάνθηκε πως ο Χισνί Γκουτσάτι και ο Νασίμ Χαραντινάι, που ήταν επικεφαλής του συνδέσμου βετεράνων του ΑΣΚ, είχαν δώσει σε ΜΜΕ και πολιτικούς του Κοσόβου εμπιστευτικά δικαστικά έγγραφα που περιελάμβαναν τα ονόματα και προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων μαρτύρων που ενεπλάκησαν σε έρευνες για εγκλήματα πολέμου.

Οι δύο άνδρες είχαν φυλακιστεί αρχικά για 4,5 χρόνια αλλά οι δικαστές του εφετείου έκριναν πως δεν είχαν αποδειχθεί όλες οι κατηγορίες και μείωσαν την ποινή σε τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες.

Η ένωση των βετεράνων ασκεί σημαντική επιρροή στο Κόσοβο, όπου πολλοί πρώην μαχητές του ΑΣΚ βρίσκονται τώρα σε πολιτικές θέσεις και οι βετεράνοι του ΑΣΚ θεωρούνται εθνικοί ήρωες.

Το ειδικό δικαστήριο για το Κόσοβο, που εδρεύει στην Ολλανδία και στελεχώνεται από διεθνείς δικαστές και δικηγόρους, συστάθηκε το 2015 για να χειριστεί υποθέσεις βάσει της νομοθεσίας του Κοσόβου εναντίον μαχητών του ΑΣΚ.

Είναι ξεχωριστό από το δικαστήριο του ΟΗΕ, που έχει έδρα επίσης τη Χάγη και δίκασε αξιωματούχους από όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία για τους πολέμους των χρόνων του 1990, περιλαμβανομένων αρκετών Σέρβων αξιωματούχων και πρώην μελών του ΑΣΚ για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη σύγκρουση στο Κόσοβο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου