Σύγκρουση στη σερβική βουλή για το θέμα του Κοσόβου

Σύγκρουση στη σερβική βουλή για το θέμα του Κοσόβου

Φραστικές και σωματικές συγκρούσεις στην ειδική συνεδρίαση στη Βουλή της Σερβίας, όπου συζητείται για το Κόσοβο, μεταξύ των βουλευτών της αντιπολίτευσης και του Σέρβου προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στη συνεδρίαση αυτή, ο Βούτσιτς μίλησε για το ευρωπαϊκό -ή γαλλογερμανικό- σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, ενώ η αντιπολίτευση χαρακτήρισε αυτό το σχέδιο «συνθηκολόγηση για τη Σερβία».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης φώναξαν συνθήματα όπως «Προδοσία», «Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας» και «Δεν θα εγκαταλείψουμε το Κοσσυφοπέδιο». Επίσης έφεραν πλακάτ με την επιγραφή «Χωρίς συνθηκολόγηση».

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Βούτσιτς είπε ότι «ο σημερινός στόχος δεν είναι να μεταβιβαστεί η ευθύνη σε αυτόν τον θεσμό ή στον λαό».

«Στόχος είναι να εμφανιστούμε μπροστά σε εσάς και στους πολίτες και να μοιραστούμε ειλικρινά και ανοιχτά αυτό που μας περιμένει και αυτό που αντιμετωπίζουμε», είπε ο Βούτσιτς στη Συνέλευση.

Στις 2 Φεβρουαρίου, η Σερβική Συνέλευση συζητά την έκθεση της κυβέρνησης στο Βελιγράδι σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με το Κοσσυφοπέδιο.

Στη συνεδρίαση για το Κοσσυφοπέδιο ήταν παρόντες και εκπρόσωποι της Σερβικής Λίστας, του κύριου κόμματος των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.

Η ολομέλεια πραγματοποιείται αφού ο πρόεδρος της Σερβίας αποδέχτηκε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο.

Ο Βούτσιτς είπε ότι δεν τολμά να δείξει ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο ενώπιον του Κοινοβουλίου, αλλά μόνο τα χειρότερα σημεία για τη Σερβία.

«Μου είπαν ότι θα αντιμετωπίσετε την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, όχι μόνο τη διακοπή περαιτέρω επενδύσεων, αλλά και την απόσυρση όλων των επενδύσεων από τη χώρα σας και άλλα ολοκληρωμένα μέτρα που θα πρέπει να δείξουν ότι όσοι δεν συμφωνούν με την ΕΕ πρέπει να αποχωρούν», είπε ο Βούτσιτς.

Στο τέλος της ομιλίας του στη Συνέλευση, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι εάν το Κοσσυφοπέδιο γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών, το Σύνταγμα της Σερβίας θα είναι για αυτόν «ιερό βιβλίο».

«Στο μεσοδιάστημα της παραμονής μου στην εξουσία, στην εντολή που εγγυάται το Σύνταγμα, ξέρω τι πρέπει να κάνω, γιατί δεν υπάρχει επιλογή μεταξύ Βούτσιτς ή Σερβίας. Θα επιλέξω τη Σερβία», είπε.

Πρόσθεσε ότι η συνθηκολόγηση και η λευκή σημαία δεν είναι επιλογές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου