Κούρτι: Οι ΗΠΑ δεν με έχουν καλέσει στη συνάντηση για την Ένωση Σερβικών Δήμων

27/01/23, 20:07
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε ότι έχει λάβει προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο μείωσης της υποστήριξης της Δύσης, εάν το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι εποικοδομητικό σε σχέση με τις συνομιλίες Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Κοσσυφοπέδιο αποδεικνύεται εποικοδομητικό  σε αυτή τη διαδικασία.

Σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe, ο Κούρτι είπε ότι δεν προσκλήθηκε σε συνάντηση που θα διοργανώσει η Αμερικανική Πρεσβεία στην Πρίστινα στις 31 Ιανουαρίου, όπου θα συζητηθεί η δημιουργία του Συνδέσμου δήμων με σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Κούρτι είπε ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ως αποτέλεσμα της επιμονής του απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ. Είπε ότι περίμενε ο Εσκομπάρ να πει στο Βελιγράδι ότι η Σερβία πρέπει να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και όχι να πει στην Πρίστινα ότι ο Σύνδεσμος θα γίνει, ανεξάρτητα από τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου.

Μιλώντας για το ευρωπαϊκό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, ο Κούρτι είπε ότι δεν του παρουσιάστηκε με τη μορφή «ή κάντε το ή όχι», αλλά ως πλατφόρμα για περαιτέρω συζήτηση.

Επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή πρόταση είναι μια καλή βάση για συζήτηση, αλλά είπε ότι δεν περιέχει όλα όσα θα ήθελε το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Κούρτι είπε επίσης ότι αναμένει εντατικό διάλογο με τη Σερβία, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία σύμφωνα με το αναφερόμενο χρονικό πλαίσιο, δηλαδή τον Μάρτιο του 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: